Фед подкрепи японските акции

Японските акции записаха повишения в днешната сесия, след като снощи стана ясно, че Федералният резерв на САЩ е уверен, че американската икономикаускорява ръста си, съобщава Bloomberg.

Широкият индекс Topix достигна до триседмичен връх, като нарасна с 1,7% до 1182 пункта. През април индексът изтри 3,4%, а от началото на годината отбелязва спад от 9,2%, изчислява информационната агенция.

Водещият индекс на борсата в Токио – Nikkei 225, се повиши с 1,3% в днешната сесия до 14485 пункта.

Йената се търгуваше на ниво от 102,2 йени за долар, след като вчера поскъпна с 0,4%.

“Японският пазар следва американския”, коментира Стюарт Бийвис от Vantage Capital Markets в Хонконг. “Коментарите на Фед, че икономиката ускорява растежа ще се отразят добре след слабото първо тримесечие заради лошото време”, допълва анализаторът.

Фед намали с още 10 млрд. долара програмата си за изкупуване на активи и обяви, че ще поддържа темпото на свиването и. Така програмата за безпрецедентните стимули за икономиката се очаква да приключи действието си в края на тази година.

Акциите на Toyota, които имат най-голяма тежест в Topix, поскъпнаха с над 2% в днешната сесия. Очаква се производителят на автомобили да обяви 2,3 трлн. йени оперативна печалба за изминалата фискална година. Това би била рекордно висока оперативна печалба на фона на ръста на приходите и на вътрешния, и на външните пазари.

Акциите на Seiko Epson поскъпнаха с 18 на сто до 3290 йени – най-силен ръст от ноември. Производителят на часовници и принтери прогнозира, че печалбата за цялата година ще достигне 65 млрд. йени, докато икономисти очакват 54,2 млрд. йени.

Същевременно акциите на развиващите се пазари отбелязаха спад заради по-слабите от очакваното резултати на Vale. MSCI Emerging Markets Index се понижи с 0,5% до 995 пункта.

“Виждаме как все повече мултинационални компании предупреждават, че икономиката на Китай забавя ръста си и това оказва натиск върху бизнеса им. Все още имаме опасения за стоките и те ще се задържат, докато не получим ясна представа какво се случва с растежа в САЩ”, коментира Шон Линч от aWells Fargo Private Bank.

В Европа борсовата сесия днес е спокойна. Повечето пазари почиват заради Деня на труда. Отворени са само борсите в Лондон и Копенхаген.

Регионалният индекс Stoxx Europe 600 отбеляза минимален ръст в началото на сесията. FTSE 100 също се повишава с 0,3%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *