Фед – покупката на държавни дългови книжа

Идеята на Федералния резерв на САЩ да купува държавни дългови книжа, за да подомогне растежа на икономиката, все още е въпрос на дискусии, но във Фед са предпазливи да побързат с подобно решение.
Управлението все още се колебае и дали да продължи с дългосрочноjf кредитиране, защото иска да се предпази от прибързано решение заради опасенията, че подобни заеми яма да може да се изискат бързо, когато икономиката се възстанови.

Преди ден финансовият министър Тимъти Гайтнър обяви плана да се отпуснат 1 трилион долара, с които да се реши проблемът с токсичните активи на банките и да се увеличи на също 1 трилион долара подкрепата от страна на Федералния резерв за отпускане на нови кредити на институциите.
За да увеличи гъвкавостта си, Фед иска министерството на финансите да получи разрешение да вземе заем, който да остави на депозит в централната банка на САЩ. Кешът, който Фед може да получи по този начин, ще облекчи неговите дългосрочни вложения.
Финансовото министерство направи такъв депозит миналата година след като балансът на управлението започна да расте, но бе принудено да изтегли парите заради увеличената правителствена подкрепа по отпускане на заеми.
Очаква се от Конгреса да бъде поискано подобно разрешение сега.

Източник Wallstreet Journal

darikfinance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *