Фед постави нови изисквания за банките, които искат да се изплатят

Председателят на Федерален резерв Бен Бернанке

Федералният резерв на САЩ изненада неприятно банките, които искат да изплатят своя дълг към държавата колкото се може по-скоро. Ръководството на Фед съобщи, че банките, които са получили финансова помощ от правителството, ще могат да се издължат само след като докажат, че могат да привлекат капитал от частни инвеститори чрез фондовите пазари.
Това означава че, финансовите институции трябва да изпълнят не само капиталовите изисквания, които им бяха поставени по повод на резултатите от стрес-теста, но и ще трябва да пласират успешно нови емисии ценни книжа.
JPMorgan и American Express са били уведомени, че трябва да увеличат основния си капитал чрез продажбата на обикновени акции, въпреки че резултатите от стрес-теста показаха, че двете компании са добре капитализирани.Втората по големина американска банка JPMorgan успя да привлече 5 млрд. долара чрез продажбата на нови обикновени акции в началото на седмицата.
Morgan Stanley също е била инструктиранада емитира нови акции, въпреки че банката наскоро пласира емисия, за да си набави капитала, който не й достига, съгласно резултатите от стрес теста. По този начин Morgan Stanley, JPMorgan и American Express успяха да привлекат поне 7,7 млрд. долара чрез продажбата на акции през тази седмица.
Изглежда, че правителството иска да се предпази от евентуалните проблеми, които биха могли да възникнат след излизането на банките от програмата за финансова стабилизация. Чрез способността си да си привличат паричен ресурс от фондовата борса те ще си осигурят достатъчно капитал, с който да отпускат нови заеми. Ралито на американските индекси през последните три месеца би трябвало да улесни значително този процес.
Източници на Bloomberg, пожелали анонимност, съобщават, че Goldman Sachs не е била приканена да набира още средства, след като привлече 5,75 млрд. долара чрез продажбата на акции през април. По-рано през тази седмицата банката продаде част от своя дял в Industrial & Commercial Bank of China за 1,9 млрд. долара.
Решението на Федералния резерв за това кои банки ще получат разрешение да се изплатят на държавата се очаква през следващата седмица. Деветнадесетте най-големи американски банки дължат общо 200 млрд. долара за държавата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *