Фед поставя ултиматум на американските банки

Федералният резерв на САЩ отправи сериозно предупреждение към най-големите банки на Wall Street. Банковите мениджъри трябва да направят повече, за да ограничат прекомерното поемане на риск и като цяло следва да подобрят начина на работа на своите служители. Фед е повече от настоятелен – или финансовите институции ще действат, или ще бъдат изправени пред драстични санкции, включително и раздробяване на части, пише The Wall Street Journal.

Представителят на Фед Даниел Таруло, който в рамките на централната банка отговаря за финансовите регулации, и ръководителят на Фед в Ню Йорк Уилям Дъдли заявяват пред представители на банките по време на събитие в Ню Йорк зад затворени врати в унисон: Wall Street трябва да промени поведението си и да подобри имиджа си. Надзорът дава да се разбере, че не е никак доволен от усилията на големите банки да възвърнат имиджа си шест години след кризата, разтърсила именно доверието към финансовите институции. Като примери двамата споменават продължаващото разследване за манипулиране на валутния пазар и на лихвените проценти, избягването на данъци и заобикалянето на международни санкции.

Дъдли не изключва и възможността за разделянето на някои големи банки на части. В случай, че институциите не успяват да се съобразят с приложимото право, то е „неизбежно“ те да се окажат твърде големи и сложни за ефективен контрол. „В този случай загрижеността за общата финансова стабилност ще ни задължи драстично да намалим и опростим компанията, за да може тя да бъде ръководена ефективно“.

Освен банковите мениджъри и представителите на Фед сред около 90 присъстващи са били и висшепоставени служители на правоохранителните органи. Шефът на Morgan Stanley Джеймс Гормън и съветникът по юридическите въпроси на JP Morgan Стивън Кътлър, както и представители на Credit Suisse и Goldman Sachs са били в залата, пише още WSJ. Присъствали са и членове на Управителните съвети на няколко други големи банки, както и ръководителите на American International Group и на GE Capital.

Един от участниците в срещата описва тона на дискусията като „колегиален, може би прекалено колегиален.“ Почти не е имало разгорещени спорове.

На събитието е било споменато, че банките трябва да са в челните редици при бъдещи промени на правилата, а не, както досега, просто да чакат спецификации и нареждания. Зад затворени врати банковите мениджъри са обсъждали и създаването на специален орган на индустрията, който да определя етичните стандарти, твърди запознат източник.

Банките и Фед вече са приели редица нови правила и регламенти, заявява участващ банкер, пожелал анонимност. Сега обаче ставало дума за това да се гарантира, че банкерите действително ще спазват стандартите и, ако е необходимо, ще се сблъскат дори със санкции.

Таруло намеква дори, че някои големи банки на Wall Street омаловажават усилията на Фед. „Те биха предприели само това, което е абсолютно необходимо, за да се намалят рисковете от санкции за тях“, оплаква се Таруло. „Очаквам, че ако банките не предприемат ефективни мерки, за да контролират поведението на своите служители, да има по-голям натиск. В този случай от страна на регулаторните органи и съдебни служители може да се наложат орязвания и глоби“, казва той.

„Смятам, че е налице един нов и по-висок стандарт за поведението и резултатите на финансовите институции“, контрира обаче главният изпълнителен директор на Promontory Financial Group Ойгън Лудвих, който съветва банките по регулаторни въпроси. Въпреки това на проблемите на корпоративната култура не е било отделено толкова внимание, колкото на други точки, признава той.

Но на това място в дискусията Дъдли се противопоставя остро на изказаното мнение. Според него Wall Street е преследвана от културни проблеми, дори и днес, след като прекомерното поемане на риск от периода на финансовата криза до голяма степен изглежда загърбено. Той не отричал обаче, че сегашното положение е просто резултат от действията на няколко физически лица.

При определени обстоятелства и топ мениджмънтът следва лично да носи отговорност, смята Дъдли. Поведението на банките може да се промени по-скоро, ако и мениджърите понесат лично част от наказанията и глобите, добавя представителят на Фед. Подобна ангажираност ще осигури стимули за корпоративния елит, за да се изкоренят „лоши дейности“ от самото им начало.

За служителите на по-ниско ниво според Дъдли трябва да се създаде централна база данни, която да се управлява от надзорните органи, и която да документиране наемането и освобождаването на трейдъри и други служители. Целта според Дъдли – служител, който „получи червен картон“ от работодател заради етични проблеми, да не бъде назначаван веднага другаде. Дъдли посочва, че подобни регистрации има в брокерския бранш.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *