ФЕД чертае по-добра картина за перспективите пред икономиката на САЩ

 

 

Федералният резерв на САЩ остави основния лихвен процент без промяна на ниво от 0,25 на сто и поднови своето обещание лихвите в страната да останат ниски за „продължителен период от време“. Последният доклад от срещата на централната банка на САЩ обаче чертае по-добра картина за перспективите пред икономиката.
От него става ясно, че икономическата активност в САЩ продължава да се засилва, докато пазарът на труд в страната се стабилизира. Разходите на домакинствата се увеличават плавно, но остават ограничени от високата безработица в най-голямата икономика на света, която бе на ниво от 9,7% през януари и февруари.
Ръководството на Федералния резерв посочва още бавното увеличение на доходите, затрудненият достъп до кредитиране и намаляването на жилищното богатство на домакинствата като другите пречки пред увеличението на потребителските разходи.
Обнадеждаваща новина за частния сектор е, че разходите на бизнеса за оборудване и софтуер са нараснали значително през последните месеци. В същото време обаче инвестициите в нежилищно строителство намаляват, жилищно строителство се намира в застой, а работодателите все още не са склонни да наемат нови служители.
Централната банка на САЩ очаква темповете на икономическо възстановяване да бъдат умерени за известно време и постепенно да се увеличат при запазване на ценовата стабилност. Инфлацията се предвижда да остане занижена.
Обещанието на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке лихвите в САЩ да останат ниски за продължителен период се разглежда от икономистите като знак, че основната лихва в САЩ няма да се променя през следващите шест месеца. Тя падна до сегашното си рекордно ниско ниво през декември 2008 г.
Според редица икономисти Федералният резерв на САЩ е имал най-голям принос за възстановяването на щатската икономика от кризата, като е намалил близо до нула основния лихвен процент в страната.
От съобщението на Федералния резерв стана ясно още, че покупките на ценни книжа, обезпечени с ипотечни заеми, на стойност над 1,4 трлн. долара, са към своя край и централната банка ще приключи оставащите транзакции до края на месеца.
Щатският долар отстъпи с около половин процент спрямо повечето основни валути след лихвеното решение на Фед. Към 20:50 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при ниво от 1,3757 долара за едно евро спрямо курс от 1,3728 един час по-рано.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *