Фермерите излизат на пореден протест пред НС

Днес фермерите организират поредния си протест срещу политиката на правителството в сектора им. Според националната асоциация на млекопроизводителите до момента нищо от споразумението им с премиера Сергей Станишев и със земеделския министър от миналата година не е изпълнено, а кризата в животновъдството ще доведе до масови фалити.

Протестът ще бъде пред сградата на Народното събрание.
Млекопроизводителите очакват да се срещнат с председателя на НС Георги Пирински и с депутати от земеделската комисия, за да представят проблемите си. Те настояват за увеличение на изкупната цена на млякото, която в момента е паднала до 35 ст. за литър при 57 ст. цена за комбиниран фураж. Животновъдите се оплакаха, че млякото им не се изкупува за сметка на вносно кондензирано и сухо мляко и така те не могат да изпълнят и квотата си.

Фермерите заплашиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени, ще докарат животните си в София в деня на изборите. Ако трябва ще провалим изборите, дори с цената на свободата си, каза председателят на асоциацията Адриян Цаконски и заяви, че опасността от арест и затвор не го притеснява. Животновъдите предупредиха, че ще продължат да протестират периодично до деня на изборите за европарламент.

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *