Фермери алармират за злоупотреби с евросубсидии за обработваеми площи

В Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) са постъпили сигнали за злоупотреби със заявяване на площи за подпомагане със субсидии по Системата за единно плащане на площ (СЕПП) на Европейския съюз, съобщиха от пресслужбата на АЗПБ.
Жалбодателите сафермери от община Болярово, Ямболска област,поясни председателят на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Ивайло Тодоров.
Стопаните ще се срещнат днес с министъра на земеделието и храните Валери Цветанов.
Срещата ще се състои в 12.30 ч. пред централния вход на Министерство на земеделието и храните, където агропроизводителите ще дадат изявления след срещата.
Стопаните обвиняват за ситуацията лицето Асен Моллов, който е прибрал сусидиите им от Евросъюза за миналата година.
Според тях неговите злоупотреби се изразяват на първо място в очертаване на собствени имоти като площи с угар, които всъщност се обработват комасирано от добросъвестни земеделски стопани.
На второ място заявява чрез поставени лица площи, които са пасища и реално не се използват от собствениците им за паша на животни, защото всъщност те не отглеждат такива.
Жалби са изпратени до министъра на земеделието и храните Валери Цветанов, вицепремиера Меглена Плугчиева, председателя на комисията по земеделие и гори в парламента Васил Калинов, но до момента няма взето отношение от нито един от тях.
В тях земеделците изразяват тревогата си за начинът, по който се заявяват съответните площи с угар. Според описаните случаи собствениците на земята не желаят да сключват договори за аренда, но ежегодно получават рента. Те продават земята си на големи фирми и фондове, без да уведомяват хората, които реално обработват земята или се използват заплахи чрез подставени лица. Такива собственици миналата година също са получили субсидии и то неправомерно, защото не са обработвали земите си и дори не знаят къде се намират.
„Тази година такива непочтени хора продължават да нарушават всякакви правила, тъй като отново заявяват площи, без да имат намерение да ги обработват, а само да вземат субсидиите. За съжаление беззаконията на такива хора продължават и до момента и е крайно време те да бъдат спрени“, пише в жалбата на агропроизводителите от община Болярово.
Според тях освен Асен Моллов, в схемата на злоупотребите влизат и други хора около него – Стефан Хубенов, Христо Карски, Илия Танев, „Стандарт агро АМ“ ЕООД, Стоян Ганчев, Венцислав Тодоров, Величка Тодорова, Стоянка Карска.
В крайна сметка от тези неправомерни действия страдат земеделските производители, които реално обработват земеделската земя и поради което именно те следва да получат субсидиите на ЕС по системата за единно плащане на площ, а не собствениците на земи, смята Ивайло Тодоров. По думите му в резултат на тези злоупотреби се получават застъпвания на площите и тези, които обработват земята са принудени или да не заявяват тези имоти в техните блокове или да получат санкции от застъпванията.
Имайки предвид сериозността на положението и спешната нужда от разрешаване на възникналите проблеми, земеделските производители се надяват вицепремиера Меглена Плугчиева и министъра на земеделието и храните Валери Цветанов да предприемат навременни и адекватни мерки. „Само по този начин могат да бъдат спрени подобни неправомерни действия и присвояването на средствата, с които ЕС цели да подпомогне земеделските производители, които реално стопанисват и обработват земята, и прилагат добрите земеделски практики“, пише още в жалбата на фермерите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *