Ферхойген против „еко – диктатурата”

Шефът на индустриалната политика на ЕС и вицепрезидент на Европейската комисия Густав Ферхойген е казал пред германското списание „Билд ам Зонтаг“, че с все по-голямо неудоволствие наблюдава как законодателите приемат нови и нови разпоредби, с които се „намесват в частните навици за живот“.
„Доближаваме се до състояние, което бих окачествил като регулиране на стила на живот“, казал еврокомисарят по индустрията. За него не е приемливо общество, в което на хората се нарежда „как да живеят между собствените си четири стени“. Гражданите не трябва да бъдат прекомерно обременявани – „има хора, които вече говорят за еко-дикататура“.
Мотив за тези ясни думи, в които според Spiegel се е случило рядкото явление политик от SPD, Социалдемократическата партия на Германия, да застане на губещата страна, са плановете на ЕС да намалят нормите за емисии в автомобилостроенето. От 2012 г. новите автомобили ще могат да изхвърлят в атмосферата най-много 120 гр. въглероден диоксид на километър, планират от Еврокомисията. Производителите на големи и тежки автомобили като BMW, Porsche и Daimler се боят, че новите им модели могат драстично да поскъпнат. Плановете на ЕК са обект на сериозна критика както сред германските автомобилостроители, така и сред подкрепящите ги политици, обяснява Spiegel.
Според Ферхойген срокът 2012 г. трябва да бъде удължен до 2015 г. Така или иначе последната дума ще има Европарламентът, така че Комисията не трябвало да действа по принципа „с главата в стената“.
Политикът Ферхойген също не се е решил сам да блъска с глава стената на нарастващото гражданско съзнание за чиста природа. Той е изтъкнал, че изцяло и напълно подкрепя плана за максимална норма от 120 гр. CO2 на километър. „Без законова наредба индустрията няма да се справи сама. Разочароващо е колко малко са направили някои производители на автомобили за опазването на климата през последните десет години“.
Сега въпросът обаче бил в това регулацията да се състави така, че да не се изкривява конкуренцията между автомобилостроителите, а автомобилите да не се оскъпяват ненужно.
Според големите членове на ЕС Германия и Франция, планираните регулации за 120 гр. въглероден диоксид на километър трябва да бъдат ограничени и да се постигне компромис между противоположните интереси. Федералното правителство на Германия счита, че производителите на големите германски автомобили ще бъдат непропорционално тежко засегнати, докато французите и италианците, които правят малки и средни по размер коли, ще трябва да редуцират в по-малка степен вредните емисии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *