”Фигаро”: България – лидерът на лавандулата в света

България успя да измести само за няколко години Франция от позицията на световен лидер по добива на лавандула и производство на лавандулово масло.

А Франция беше исторически лидер в тази насока, съобщава в. „Фигаро“ в репортаж, излъчен в неговия видеоканал, цитиран от БТА.

В Долината на розите в България се намират и българските лавандулови полета. Работниците там са сезонни, често пъти са безработни хора, методите на работа не са модерни, но работниците мога да наберат на ден до 300 кг цвят, които след това се дестилират.

Унгария, Молдова, бившите югославски републики, Украйна, едно от сърцата на производство на лавандулово масло – Кримският полуостров, Китай преустановиха производството в последните 30 години и оставиха всичко на България, посочва Николай Ненов, експерт в Държавната лаборатория за етерични масла.

Българските производители на лавандулово масло изнасят 60-70% от продукцията си във Франция, като я продават не само на френски козметични компании, но и на френски производители на лавандулово масло, посочва Филип Лисичаров, производител на лавандулово масло.

През 2011 г. България произведе 60 тона лавандулово масло, а сега производителите се надяват да дестилират 120 тона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *