Физическите лица декларират доходите си до края на април

В края на aприл изтича крайният срок за деклариране на доходите от физическите лица, които са данъчно задължени съгласно действащото законодателство в България.

Кои са данъчно задължените лица?

местните физически лица;
чуждестранни физически лица, които са придобили доходи от източник в България;
еднолични търговци;
местни и чуждестранни лица, които за задължени да удържат и внасят данъци върху доходите на физически лица.
Данъчно задължените лица декларират всички доходи, които са придобили през годината от страната и от чужбина, посочват източниците на доходи и данъчните облекчения, които могат да ползват в годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ.

Доходите, които се декларират в ГДД, са:

Доходи от трудови правоотношения;
Доходи от стопанска дейност като едноличен търговец
Доходи от друга стопанска дейност като земеделски производител, тютюнопроизводители, авторски и лицензионни възнаграждения, свободни професии, извънтрудови правоотношения, от продажба на изобретения, произведения на науката, културата и изкуството и др.
Доходи от наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество
Доходи от прехвърляне на права или имущество
Други доходи – обезщетения за пропуснати ползи, неустойки, парични и предметни награди, лихви, дивиденти и др.
Всички посочени доходи, които се декларират в ГДД, се смятат за придобити на датата на плащането на дохода или получаването на престацията, когато доходът е непаричен.

Къде и кога се подава ГДД?

– Данъчно задължените лица подават своята ГДД в компетентната ТД на НАП по постоянен адрес на физическото лице в срок до 30 април на годината, следваща годината на придобиване на дохода. Лицата, които подадат декларацията си в срок до 10 февруари на следващата година и платят в този срок дължимия данък за довнасяне, ползват отстъпка от 5% върху данъчното задължение. Когато данъчно задълженото лице подаде ГДД в срок до 30 април на следващата година по електронен път и в този срок плати дължимия данък за довнасяне може да ползва 5% отстъпка от данъчното задължение. За да се приложат тези отстъпки, е необходимо авансовият данък, дължим през годината, да е внесен в пълен размер. Двете отстъпки от по 5% не може да се ползват едновременно! ГДД и всички приложения към нея се подава на място в съответната НАП или с електронен подпис от данъчно задълженото лице или упълномощено от него. Има възможност ГДД да се подаде и с препоръчана поща.

Какви данъчни облекчения може да се ползват от физическите лица?

За лица с намалена работоспособност с 50 и над 50% данъчното облекчение е в размер на 7920 лв. от годишните данъчни основи. Това облекчение може да се ползва в пълен размер за годината, през която е настъпила неработоспособността, както и за годината, в която изтича. За направени лични вноски за доброволно осигуряване и вноски за застраховки „Живот“ – с тези вноски се намаляват годишните данъчни основи с до 10%. За направени лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране – това са вноски по т.нар. закупуване на стаж за времето на обучение, докторантура и др. подобни. За направени дарения в полза на определени институции и до определени размери – например здравни и лечебни заведения, БЧК, детски ясли и градини, учебни заведения, културни институти и др. Облекчение за млади семейства – в размер на направените лихвени плащания по ипотечен кредит за жилище, когато кредитополучателят има сключен граждански брак, не е навършил 35 години към датата на сключване на договора за кредит, ипотекираното жилище е единствено за семейството през годината. Облекчението се ползва за лихвите до размер на кредита от 100000 лв. и само от един от съпрузите.

Какви документи се прилагат към ГДД

Служебни бележки за доходите от трудови и извънтрудови правоотношения; копие от валидно решение на ТЕЛК – когато лицето ще ползва това данъчно облекчение; копия от документи, доказващи направени лични вноски за осигурителен стаж; документи, доказващи направено дарение, за което ще се ползва облекчение; документи от банковата институция, удостоверяващи направени плащания и посочени размер на лихвата по ипотечен кредит, за който ще ползват облекчение; декларация от съпруга/та, че няма да ползва облекчението за млади семейства, удостоверения за размера на внесените в чужбина данък и задължителни осигурителни вноски, издадени от компетентните власти на другата държава.
Лицата, които извършват стопанска дейност като търговци, по смисъла на Търговския закон, в това число и едноличните търговци, с годишната си данъчна декларация подават и годишен отчет за дейността. Освобождават се само онези лица, които през годината не са извършвали стопанска дейност и не са отчели приходи и разходи съгласно счетоводното законодателство.

Какво трябва да декларират местните лица, които имат доходи от чужбина?

Местните физически лица, които са получили доход с източник в друга държава трябва да подават ГДД образец 2001а в случаите, когато няма подписана СИДДО и се ползва метода на данъчен кредит или има сключена СИДДО. В тази декларация има Приложение №10, в което се посочват методите за избягване на двойното данъчно облагане, които могат да се приложат от това лице в зависимост от видовете доходи и държавите, източници на тези доходи. НАП за поредна година предоставя на своя сайт ГДД с баркод, която е препоръчително да се използва от данъчно задължените лица, защото свежда грешките при попълването й до минимум.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *