Филчев: Николай Колев е бил организатор на трафик на наркотици и оръжие

София /КРОСС/ Когато има обвинение за убийството и в съда, аз ще се защитавам, заяви бившият главен прокурор Никола Филчев в предаването на Нова телевизия „Тази сутрин“ във връзка със случая „Надежда Георгиева“. „Журналистите откриха, че докато е ставало убийството, за което се казваше, че съм го извършил лично, аз бях в Либия. 50 души видяха как излетяхме. След това МВР е установило – тя е жива, ходят на кино с някои от обвиняемите и т. н. Версията е проверявана вероятно в следствието, от журналисти е проверявана и все пак: „Добре де, ама ти със сатъра така, с двете ръце ли?“
Вероятно сега се вижда, че подобни твърдения са абсолютно несъстоятелни и се твърди – не, не, той не я е убил. След като 9 години я убих – не я уби, ами поръча. Нищо не съм поръчал. Има висящо дело, което е пред съда и той ще реши“, каза той. Бившият главен прокурор припомни, че адвокатката по делото е заявила, че той не е спирал делото, а го е активирал. „Възложих го на Националната следствена служба и дойде един следовател, покойния Илия Илиев. Докладва какво е установено … и какво си спомням: имаше потник с кръв открит, на 400 километра оттук, в Ямбол, в една пералня. Кръвта изследвана ли е, някой зададе въпроса. Не. Чака резултатът от ДНК-анализ същия следовател Илиев. Влиза след 12,00, докладва резултата от ДНК-експертизата. Докладва и си замина. След няколко дни идва от МВР от използване на СРС Един друг следовател от Ямбол е подслушван на законно основание и е проведен следният разговор. Този от София се обажда и казва: „Виж какво, забавих се при Филчев. Да ти кажа по телефона“. Той вика: 4Защо по телефона, нали нашите хора те чакат там, близките?“ той казва: „Да, ама мина 12,00 и те заключват Съдебната палата между 12,00 и 13,00. Да ти кажа, вземете си друг адвокат, този няма да свърши работа“, Другият пита: „Защо, бе, какво става?“ – „Много лошо, ДНК-то, показва, че изцяло е кръвта на жертвата“. И какво излиза? Излиза, че следователят, който разследва делото, помага, вместо да разследва, да събира доказателства за извършеното престъпление, той ходи да прикрива обвиняем. Веднага го отстранихме. Висшият съдебен съвет мисля, че го уволни“, обясни той.

Имам свое обяснение защо се стигна до смъртта на прокурора Николай Колев, посочи Филчев „В резултат на сериозна проверка на НСС тя установява, че той е организатор на трафик на наркотици и оръжие. Никога не съм го казвал, преди 9 години беше тайна. Днес това излезе някъде по вестниците и тази тайна стана нещо публично. Разпространител на наркотици в Стара Загора е Николай Колев-Босия, че разпространител на наркотици за варненски район е подсъдимата по делото за Надежда Георгиева, която е в момента в Англия – Димитринка Желева или Димитринка Калайджиева. Това е моята версия за убийството – мафията. Който е свързан с такива сериозни неща, не се прощава. Другата версия е, че е свързан със Сретен Йосич, че е взел тези 3 млн. долара, които са дошли тук, но не е свършил работа“, съобщи той. Нанка Колева е бедна нещастна женица. малко по-внимателно трябва да се отнасяме с нея, твърди бившият главен прокурор. „Атанасов й е сложил думите в устата, че над мен разпъват политически чадър от страна на президента Георги Първанов. Само й вижте терминологията на госпожата – Гоце, така не се говори“, посочи той.
Има организирана престъпност в България, убеден е бившият главен прокурор. Той потвърди, че е бил разпитван за отношенията му с Алексей Петров. „И аз се питам защо. Който го твърди, трябва да го обясни“, каза Филчев. Който го е назначил в службите, също трябва да обясни защо го е направил, смята той. Бившият главен прокурор посочи, че е бил по-близък с ген. Атанас Атанасов. „Ходил съм у тях, а у Алексей Петров – не“, каза бившият главен прокурор. Той припомни, че Петров е назначен през февруари 2001 г., , а през юли 2000 г. става това подслушване у тях. „Бяхме в доста хладни отношения и с Емануил Йорданов, и с Атанас Атанасов и при тези хладни отношения не е възможно аз да ходатайствам за Алексей Петров“, каза бившият главен прокурор. Не съм го знаел. Знаех че е бивша барета, голям спортист, „Спартак“, вероятно и за бизнес съм чувал, обясни той. Пред никого не съм ходатайствал за назначаването на Алексей Петров и докато не стана скандала през 2008 г., не съм знаел, че е служител на спецслужбите, добави Филчев. „Претендирам, че съм юрист и докато има висящо дело, не мога да кажа дали Алексей Петров е виновен, твърди той.
Не може всеки да ходи по телевизиите, да размахва пръст и да казва: „Този е извършил такова престъпление, друг – друго, смята бившият главен прокурор. Той не смята, че е застрашен. „Засега не съм обвинен в нито едно убийство. Вътрешният министър е казал нещо в бързината, но се е объркал. Обвиненията се повдигат по следния начин: събират се доказателства от МВР и следствието и се представят на прокурора. Когато прецени, че доказателствата са достатъчни, прокурорът внася делото в съда“, обясни Филчев. Но ако му хрумне на министъра, може и да ме арестуват, съгласи се той
Отричам, че съм поръчител на две убийства, категоричен бе бившият главен прокурор. „Не знам за случай в друга държава бивш главен прокурор да е подложен на подобни атаки“, посочи той.
Неведнъж служители на американското посолство са правили опити да ме злепоставят, смята Филчев. „Други служители на това посолство са ми го казвали в разговори, но няма да кажа къде са водени и пред кого. Когато чуваш такива неща от отговорни служители на вътрешното министерство … Служител не бива да се бърка с американската демокрация, която е в ума и сърцата на много хора. Тя е известна с това, че преди всичко зачита правата на човека и един от драстичните случаи на незачитане е делото „Миранда“. Той извършва серия от изнасилвания и убийства, залавя го полицията, не го предупреждава за правата му, осъждат го на първа инстанция и Върховният съд го освобождава. Това става пример за зачитане на индивидуалните права“, обясни той. Не искам да казвам името на служителите, защото става въпрос за междудържавни отношения и когато говоря, трябва да си меря приказките, каза още бившият главен прокурор. „Вероятно е свързано с нещо по времето, когато бях главен прокурор. Имаше едни оръжия, самолети, опити за незаконни действия. Аз смятам, че постъпих по закон. Но сега няма да го коментирам този случай“, обяви той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *