Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз

Зачислилите запитвания за програмен период 2014 – 2020 и какво точно ще се случва – въобще дали ще има такъв ме провокира да напиша няколко реда по тази тема. Това, което мога да кажа към този момент, имайки предвид все още липсващата информация по отношение на това, какво се очаква да се случи през програмен период 2014 – 2020 година е на база разговори и проведени срещи с представители на Министерство на земеделието и храните и Държавен фонд земеделие. Ето и промените и новостите, които се очакват:

Кога ще започне новия прием по ПРСР през 2014 – 2020 година?

Другата година отварянето на „прозорците“ за набиране на проектни предложения по ПРСР се очаква да стартират през месецмай – юни. Това означава, че всички които искат да кандидатстват с проект, трябва да започнат подготовката не по-късно от месец януари. Така инвеститорите ще разполагат с достатъчно време и няма да се стига до ситуации в които се прави компромис, проектите се „претупват“, а това води до лошо качество и пропуснати ползи в дългосрочен план.

Ще има ли ОС 1, ОС2, ОС3 и ОС 4?

Новата промяна, която се очаква да бъде направена е да няма повече ОС1, ОС2, ОС3 и ОС4, а всички мерки да са в една ОС. Това ще позволи прехвърлянето на средства от не толкова атрактивните мерки, към тези които има по – голям интерес. До сега това беше почти мисия невъзможна поради задължителното съгласуване в Брюксел! Така например прехвърляне на средства от Мярка 141 към Мярка 312 изискваше тромава и дълга процедура, която в повечето случаи беше по-удачно да бъде спестена от страна на българските чиновници за сметка на неусвоени средства.

Ще останат ли приоритетните общини по ПРСР и през период 2014 – 2020 година?

Новата промяна, не предвижда изключване на определени общини, както беше до сега. Така на практика (с изключение на областните градове) всичко, което е село, както и голяма част от градовете ще бъдат допустими. Така в новия програмен период 2014-2020 няма да има ощетени общини. Предстои обаче да разберем какъв ще бъде механизма за поставяне на приоритет за това кои селища ще бъдат с по-висок приоритет или това ще зависи от други характеристики на специфичните инвестиционни проекти (енергийна ефективност, осигуряване на работни места и пр.)

Какъв ще бъде размера на субсидията през 2014 – 2020 година?

Към момента горната граница на субсидията по Мярка 311 и Мярка 312 беше 200 000 евро. През новия програмен период се очаква горната граница на субсидията да достигне 500 000 евро. По отношението на останалите мерки също се очаква да има повишаване, но към този момент не можем да кажем с колко и при какви параметри.

Надявам се, че до колкото можем сме успели да внесем малко разяснение какво се очаква да се случи през новия програмен период, който предстои. Очаквайте и още информация по отношение на програмен период 2014 – 2020 година. Ние от Finansirane.eu и „Българска Асоциация на Бенефициентите по Европейски Програми“ ще следим всичко, което се случва и има отношение по европейските програми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *