Финансират 8000 нови работни места по проекта „Подкрепа за заетост“

Заявки за разкриване на над 21 500 работни места са приети в бюрата по труда в цялата страна в рамките на три седмици.Осем хиляди нови работни места ще бъдат финансирани по проекта „Подкрепа за заетост“. Първите рамкови договори с работодателите вече са подписани и се очаква до края на октомври 2014 г. 5000 безработни да бъдат включени в заетост, съобщават от Агенцията по заетостта.

Агенцията отчита изключително висок интерес от страна на работодателите. Заявки за разкриване на над 21 500 работни места са приети в бюрата по труда в цялата страна в рамките на три седмици.

За отпускане на допълнителни средства по проекта бе взето през септември 2014 г. от Комитета за наблюдение на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“.

Отпуснати са 30 млн. лева, насочени към работодатели от реалния сектор, които разкриват работни места в сферата на индустрията и на услугите. Към заявените работни места се насочват регистрирани в бюрата по труда безработни, като с приоритет са продължително безработните лица, младежите до 29 години, хората над 55-годишна възраст и роми.

На назначените безработни лица се осигурява обучение от работодателя по ключова компетентност и наставничество от служител на фирмата с цел по-бързо усвояване на знания и умения, необходими за конкретното работно място.

Проектът „Подкрепа за заетост“ започна през август 2012 г. и до момента в него в обучение и заетост са включени общо над 32 хил. безработни. Сключени са договори с над 5400 работодатели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *