Финансисти: Банките са непробиваеми

Бившият подуправител на БНБМартин Заимовкоментира за БНР, че само отмяната на валутния борд би могла да разклати банковата ни система.
Сегашният подуправител на Централната ни банка Цветан Гунев е обвиняем за длъжностно престъпление, че не е наложил мерки, които да спрат източването на Корпоративна търговска банка. Мартин Заимов определи колегата си Гунев като съвестен професионалист.
Аз не разбирам добре българската съдебна система, съдейки за нея от мнения на партньори от Европейската комисия, съдейки от хора, които са били в подобна позиция, незаслужено. Българската съдебна система не е много ефективна и не се отличава все още с необходимото качество, коментира Заимов.
Няма как да се разклати банковата ни система. Единствената възможност е, ако Народното събрание реши да отмени Закона за валутния борд. В България има 27 банки и голямата част от тях са много стабилни. Няма хипотеза, при която външни интереси да доведат до трусове на банките в България.
Активите на българските банки са 85-86 милиарда лева. Резервите на Централната банка, които гарантират българския лев, са от порядъка на 28 милиарда лева. Каква е тази организация или тези хора, които могат да нарушат равновесието на подобна система, каза още Мартин Заимов.
Има повдигнати обвинения срещу Гунев, но не и доказани. Утре може да се окаже, че това е пушилка. Той е ръководител на „Банков надзор“, но не извършва непосредствения контрол в областта на банките. Това каза също за БНРфинансистът Стоян Александров. Той заяви, че познава Гунев добре от времето, когато Гунев е бил изпратен като наблюдател в ЦКБ, и впечатлението му е, че става дума за изключителен професионалист. Според него е несериозно да се говори, че с кредити може да се източва банка, генерираща между 60 и 80 млн. лева печалба годишно.
Не знам в някой закон да е написано, че прокуратурата може да проверява банкови портфейли, състояние на кредити и т.н. Бих подложил тези прокурори на елементарен тест и те няма да го издържат. Това е сложна материя.
КТБ отговаря на всички условия за рефинансиране, ако в следствие на паниката част от вложителите изтеглят депозитите си, така че тя няма да фалира. Хората обаче биха изгубили лихвите по влоговете си, ако ги изтеглят предсрочно, допълни Александров. Две са основните категории заинтересовани от ситуацията – тези, които разчитат с малко пари да върнат големи дългове, и политиците, които лъжат, че системата е нестабилна, за да се явят като спасители на бял кон, каза експертът.
Друг финансист Красимир Ангарски допълни: Няма никакво основание да се смята, че е възможна банкова криза, тъй като законите, които направихме през 1996-а година, гарантират стабилност на системата и гарантират вложителите, бих казал, двойно, първо от Фонда за гарантиране на влоговете до 100 000 евро, и второ – специално сме възложили на БНБ задължение да се намеси при възникване на системен риск за стабилността на банката.

Корпоративна търговска банка АД, четвъртата по големина банка в България, продължава да е подложена на преднамерен медиен натиск и спекулации, които целят не само дестабилизирането й, но и рискуват стабилността на цялата банкова система в страната ни,се казва в открито писмо на банката.
„Обръщаме се към цялата общественост с уверението, че към момента Корпоративна търговска банка АД е стабилна финансова институция. Опитите да се създаде невярна и подвеждаща представа, че има риск за Вашите финансови средства, е манипулация, която, съчетана с разпространяването на слухове, създава неверни и заблуждаващи новини. Отново подчертаваме, че КТБ АД е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално. Клиентите ни се радват на персонално отношение и професионално обслужване, което ще продължим да предлагаме и занапред. „, се казва още в писмото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *