Финансисти: Влагайте парите си в имоти

Обръщането на левовете в долари засега не е оправдано

От април насам депозитите в банките започнаха да намаляват, показва справка в БНБ. От няколко години тенденцията е непрестанно нарастване на вложенията. Към 30 април обаче спадът на общия размер на депозитите е 1,6 млрд. лв. От тях на финансови институции са само 404 млн. лв., останалите близо 1,2 млрд. са на нефинансови институции и граждани.

Влагайте парите си в имоти, ако се страхувате от обезценка на влога си в банката.

Въпреки че цените на жилищата не растат с такива темпове, както досега, купуването на имоти си остава най-добрата инвестиция, твърдят финансови анализатори.

От Националната статистика обявиха, че инфлацията от 4,5% от началото на годината е изяла лихвите по левовите депозити със срок от един, три и шест месеца. Затова хората се чудят какво да правят, за да запазят спестяванията си. Обръщането на вложенията в долари може да изкуши играчите. Поскъпването на американската валута обаче все още не е такова, че да оправдае усилията, коментира Цветослав Цачев от „Елана“. Според него хората ще имат минимална печалба при евентуален чейндж заради маржовете между курсовете „купува“ и „продава“. Щатската валута ще продължи да расте в следващите две-три седмици. Напълно възможно е това да продължи и до края на годината, както и в началото на следващата. Доларът може да стигне максимум 1,73-1,75 лв. за лев, предвиждат анализатори. Но тогава и обменните бюра, и банките ще увеличат разликите между курсовете. Сега спредът е две стотинки. Търговията с акции също е доста вяла. От средата на годината някои книжа отбелязват известно поскъпване, но е твърде слабо. Не предприемайте необмислени и рисковани действия със свободните си пари, съветват финансови експерти, специализирани в управление на портфейли. Спецовете непрекъснато наблюдават пазарите и движенията по тях и могат да реагират много по-бързо в спекулативните операции, отколкото обикновените граждани. Въпреки това малко хора поверяват парите си на такива компании. В инвестиционни и взаимни фондове влагат главно хора от финансовата сфера.

Валерия Стойкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *