Финансисти предрекоха по-тежка година

Частният финансов бизнес по света очаква втората година от оздравителния период на световната икономика да бъде значително по-сложна от първата. Това се посочва в новия аналитичен доклад на Института за международни финанси (ИМФ), който късно снощи бе представен във Вашингтон, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Втората година се броиот средата на 2010 г. и едо средата на 2011 г.

ИМФ е единствена в света глобална асоциацията на водещи банки, фондове, застрахователни и брокерски компании и друг род финансови институции. В него има 400 корпоративни членове от над 70 страни.

Според специалистите от ИМФ глобалният икономически растеж през тази година ще бъде 3,4 процента, а през идната година ще се забави до 2,7 на сто. Съответните показатели за САЩ са 2,8 и 2,3 процента, а за еврозоната – 1,7 и 1,4 процента увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП).

Според авторите на новия доклад на ИМФ, Русия вероятно ще отчете растеж от 3,5 на сто през тази година и 3,6%през идната. За партньорите й от групата БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай) същите показатели са значително по-високи. За Бразилия те са 7,7 на сто и 4,8 на сто, за Индия – 8,5 на сто и 8,3 на сто, а за Китай – 10,0 на сто и 9,5 на сто.

Глобалните финансови потоци като цяло отразяват силата на нововъзникващите пазари и слабостта на зрелите пазари, смятат финансистите. Банковите потоци в сравнение с портфейлните остават слаби. Преките инвестиции все повече се превръщат в улица с двупосочно движение – те не само се стичат към нововъзникващите пазари, но и излизат от тях.
От гледна точка на частния финансов елит на света „би било целесъобразно“, ако „повечето валути“ на страните с нововъзникващи пазари „поскъпнат спрямо валутите на развития пазар“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *