Финансисти: САЩ са в рецесия

Финансистите от американските компании се готвят за най-лошото. Мнозинството от тях смятат, че икономиката на САЩ вече е в стадий на рецесия, а подобряване на ситуацията не трябва да се очаква по-рано от 2009 г., пише „Ведомости“.
Рецесията в САЩ вече е започнала и през тази година икономиката няма да расте, убедени са 54,4% от финансовите директори на 457 американски компании, анкетирани от Университета „Дюк“.
Други 24% от запитаните смятат, че „съществува голям риск от започване на рецесия“. И едва 12,8% вярват, че растежът може да се възобнови през 2008 г. 75,2% от анкетираните финансисти не очакват оздравяване на икономиката по-рано от 2009 г., 12% смятат, че това ще стане дори по-късно. Около 30% от финансовите директори са признали, че техните компании чувстват последиците от кризата с ликвидността: получаването на кредит се е усложнило или той е поскъпнал.
75% са заявили, че осъщественото от Федералния резерв намаляване на лихвите не се е отразило на ситуацията с техните компании и ще се наложи преразглеждане на плановете за разширяване на производството. През февруари бившият директор на Федералния резерв Алън Грийнспан „диагностицира“ началото на рецесията.
Съдейки по резултатите от изследването, днешният спад в САЩ може да се окаже по-продължителен и по-голям, отколкото двете предишни рецесии, заяви един от авторите на проучването професорът от Университета Дюк Джон Греъм.
Рецесиите от 1990-1991 г. и 2001 г. продължиха по осем месеца. Икономиката на САЩ преживява „период на забавяне на растежа“. Например, продажбите на дребно в САЩ намаляха с 0,6% в сравнение с предишния месец, съобщи вчера министерството на труда на страната.
На продажбите на дребно се падат около половината от всички потребителски разходи, осигуряващи от своя страна 70% от БВП на САЩ. Но ситуацията „трябва да се подобри през второто тримесечие“, надява се заместник-министърът на финансите на САЩ Робърт Климт.
Впрочем, първият заместник-изпълняващ директор на Международния валутен фонд Джон Липски, в реч пред Института за световна икономика във Вашингтон, призова финансистите „да мислят за немислимото“ и да се готвят за възможни извънредни ситуации, предаде Прайм-ТАСС.
„Ще са необходими решителни политически мерки, за да се преведе световната финансова система и икономика на по-твърда почва“, призна той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *