Финансовата криза може да доведе до тежки социални проблеми

Руският президент Дмитрий Медведев предупреди службите за сигурност, че финансовата криза може да доведе до увеличаване на престъпността и до социални проблеми, предаде Ройтерс.

Президентът възложи на Федералната служба за сигурност (ФСБ) да пази държавните фондове, предназначени за подпомагане на затруднени промишлени сектори.

Пред ръководството на ФСБ Медведев заяви, че страната преминава през тежък период и световната финансова криза засилва значението на работата на службата.

Според президента кризата няма да доведе до намаляване на нивото на престъпността и ще създаде социални проблеми.

Русия пострада тежко от кризата, след като цената на петрола, който е ключова стока в износа на страната, се понижи рязко от 147 долара за барел през лятото на 2008 г. до под 50 долара за барел. Безработицата в Русия се увеличава, фондовите борси загубиха над три четвърти от стойността си, а курсът на рублата достигна исторически минимум, припомня Ройтерс.

Медведев посочи, че ключова задача на ФСБ, която е наследник на съветското КГБ, ще е защитата на държавните фондове от над 200 млн. долара, предназначени за подпомагане на затруднени промишлени сектори. Президентът заяви, че правителствените средства трябва да изпълнят предназначението си и всеки акт на корупция трябва да бъде проследен и изкоренен. „Да забогатееш чрез кражба в период на криза е двойно по-тежко престъпление“, отбеляза президентът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *