Финансова неграмотност мъчи българите

Над половината българи закъсват с плащането на сметки и вноски, защото са загубили работата си или защото шефът им бави заплатата.

При това тежестта на фактора безработица расте – докато през 2012 г. 14% от длъжниците са имали просрочия, защото са били уволнени или съкратени, миналата година делът им се е качил на 17%, пише „Сега“.

Това показва статистиката на фирмите колектори – събирачите на вземания. Търсенето на препитание зад граница също се оказва важен фактор – 12% от вноските за лизинг или кредит и от сметките за ток, парно, вода, телевизия, телефон остават неплатени, защото титулярът е в чужбина. А всеки пети е стигнал до отлагане на плащания заради ниска финансова култура, сочат още данните, представени вчера на кръгла маса за задлъжнялостта на домакинствата и бизнеса у нас и в ЕС.

През миналата година 11% от длъжниците у нас влезли в графата „некоректни“ заради непознаване на договора, обясни Райна Тодорова, председател на Асоциацията на колекторите.

Други 11% са изпаднали в просрочие, защото не са направили добро планиране на семейния бюджет и са се натоварили с непосилни ангажименти. При нас идват за помощ закъсали хора с по 10-12 „бързи“ кредита, потвърди Деян Василев, директор на финансовия портал „Моите пари“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *