Финансовите компании в САЩ се сбогуват с десетки хиляди работни места

Финансовите компании в САЩ съкращават десетки хиляди работни места заради проблемите с ипотеките, слабата икономика, ръста в онлайн банкирането и новите регламенти, съобщава USA Today.

През първите девет месеца на 2013 г. секторът обяви 49 000 съкращения, с което постави рекорд сред всички индустрии, сочи доклад на Challenger Gray &Christmas.

Бюрото за трудова статистика също потвърждава данните, подчертавайки, че през септември финансовите компании са загубили 7200 работни места, а месец по-рано съкращенията са били 5900. Като цяло секторът се възстановява много по-бавно от финансовата криза от 2008 г. в сравнение с други сектори.

Много от последните загуби произтичат от покачването на лихвените проценти и в резултат от спада на активността на рефинансирането на ипотечните кредити. Лихвите по 30-годишните фиксирани ипотеки са се увеличили до 4,13%, а през май бяха 3,35%. Според изчисления на Асоциацията на ипотечните банкери обемът на рефинансиране на ипотеки ще падне до 989 млрд. долара тази година и до 388 млрд. през 2014 г.

От август насам Bank of America обяви 5900 съкращения на работни места във връзка с проблемите с ипотеките.

Спадът в рефинансирането на ипотечните кредити не е единствената причина банките да правят съкращения. Според Джеф Харт, анализатор в Sandler O'Neil, влияние оказват икономическата несигурност, лихвените проценти и политиката на Вашингтон.

Освен това все повече банки закриват клоновете си и изграждат възможности за предлагане на услуги онлайн. Bank of America и Wells Fargo наскоро съобщиха приходите си за третото тримесечие, а данните показват застой в сравнение с миналата година.

През изминалите 12 месеца Bank of America е премахнала около 25 000 работни места, което се равнява на 9% от работната й сила. От своя страна през 2013 г. Citigroup се е сбогувала с 4600 работни места само в Северна Америка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *