Финансовите министри на ЕС искат по-късно пенсиониране

Държавите от Европейския съюз трябва да повишават възрастта за пенсиониране заради влошаването на демографските характеристики на Европа – увеличаване на пенсионерите и намаляване на населението в в трудоспособна възраст. Това пише във вторник (12 май) в заключения от заседанието си ЕКОФИН – Съвета по икономически и финансови дела. В него участват министрите на финансите на ЕС. Утре Европейската комисия се очаква да направи конкретни препоръки към социално-икономическите и бюджетнити политики на отделните страни.

Свързаните с възрастта разходи в ЕС се очаква да се увеличат с 1,4 процентни пункта до 27 на сто от БВП от 2013 до 2060 година, казва в заключенията си Съветът. Средният годишен икономически растеж на съюза за същия период ще бъде 1,4 на сто със значителни разлики между отделните страни. Публичните разходи за здравеопазване и дългосрочни грижи за периода се очаква да скочат с 2 процентни пункта и да достигнат 10,6 на сто от БВП.

„Съветът подчертава специално, че държавите членки трябва да предприемат по-нататъшни стъпки, макар и в различна степен, да увеличат ефективната пенсионна възраст, включително като избягват ранното излизане от пазара на труда и чрез свързване на пенсионната възраст или пенсионните придобивки с продължителността на живота“, казват в заключенията си министрите.

Сравнително по-кратката продължителност на живота у нас е един от основните аргументи на българските правителства против увеличаването на пенсионната възраст въпреки повтарящите се европейски препоръки за това.

Веселин Желев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *