Финансовите министри на страните от ЕС одобриха единния банков надзор

Финансовите министри на държавите от Европейския съюз (ЕС) одобриха създаването на централизиран банков надзор, но продължават да спорят за следващите стъпки за стабилизирането на разклатената финансова система на блока, предаде АП.

Министрите изчистиха и последните юридически пречки пред единния надзор, който ще бъде управляван от Европейската централна банка (ЕЦБ) и директно ще наблюдава най-големите банки в еврозоната.

„Това е изключително важна стъпка“, коментира след заседанието финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле.

Единният надзорен механизъм ще заработи през следващата година. Преди това ще бъде направен още един преглед на балансите на банките, за да се идентифицира евентуален недостиг на капитал.

Предвижда се, ако надзорът установи, че някоя банка има нужда от помощ, да се намесва специален орган, който ще решава дали финансовата институция да бъде подкрепена, или да бъде премахната. Този орган ще разполага и с финансови средства. Точно този момент от банковия съюз обаче остава спорен.

Германия и държавите, които поеха основното бреме по спасителните програми за няколко държави от еврозоната, имат някои резерви по отношение на юридическите основи на институцията. Берлин се опасява също така, че данъкоплатците ще трябва да платят сметката, за да се „прочистят“ проблемните банки в затруднените държави от паричния съюз.

Финансовият министър на Люксембург Люк Фриден посочва, че еврозоната има нужда от надежден финансов механизъм, особено след като много банки оперират на повече от един пазар. „Ето защо преструктурирането трябва да се прави на европейско ниво и с европейски средства“, коментира той.

Мишел Барние, еврокомисарят по вътрешния пазар, който отговаря и за финансовите реформи, предупреждава, че банковият надзор на практика не може да заработи, ако няма окончателно решение за звеното, което ще спасява банки. Точно тази структура се предвижда да предприема стъпките за стабилизиране на финансовата система.

Европейските власти са решени да предпазят данъкоплатците от евентуалното им въвличане в нови спасителни планове за банки. Плановете са да се събират средства от специален данък за банките, които да се натрупват във фонд, с който ще се отпускат нужните за преструктурирането на финансови институции пари. За да се натрупа достатъчно капитал обаче вероятно ще са необходими години, а финансовите министри не са единни в позицията си дали този фонд трябва да заема средства от пазарите.

Евросъюзът ще трябва да постигне окончателно споразумение през следващите два-три месеца, за да може законодателството да мине и през Европейския парламент, чийто мандат изтича през май, посочва още агенцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *