ФИНАНСОВИЯТ КОНТРОЛ ЩЕ СТАВА ПО НОВА СХЕМА

Контролът върху харченето на средства от бюджета и еврофондовете ще става по нов модел. Занапред той ще бъде регламентиран не с един, а с цели три закона, които ще заменят действащия сега нормативен акт. Както в. „БАНКЕРЪ“ вече писа, проектите им се подготвят от работна група в Министерството на финансите и предвиждат ясно разграничаване между одитната и инспекционната дейност на Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол (АДВФК). Във връзка с това правителството реши на 13 октомври да оттегли внесения от предишния кабинет проект за изменение на Закона за държавния вътрешен финансов контрол.

По неофициална информация управляващите възнамеряват част от експертите на агенцията да бъдат преназначени като одитори към съответните министерства. Инспекционата дейност (т.е. ревизиите) пък ще се извършва от финансови контрольори към специално създадена за целта дирекция в бюджетното ведомство, чийто щат вече бе увеличен.

Засега не е ясно дали ще се разшири обхватът на финансовия контрол. В оттегления от кабинета „Станишев“ законопроект бе записано, че проверки могат да се извършват в търговски дружества дори и с едно на сто държавно участие. По сега действащата уредба това е възможно само за предприятия с над 34 на сто държавна собственост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *