Финансовият министър се зарадва на 1% ръст на икономиката

Данните за брутния вътрешен продукт през първото тримесечие на 2014 г. станаха повод за хвалби от страна на управляващите, въпреки че растежът продължава да е скромен на фона на други страни от ЕС. Финансовият министър Петър Чобанов вчера определи като много висок отчетения от Националния статистически институт ръст на БВП от 1.1% спрямо същото тримесечие на миналата година. В същото време данните на Евростат показват, че лидер в Европа за поредно тримесечие е Румъния, която отчита ръст от 3.8% спрямо година по-рано.

„Това е един много висок растеж. Миналата година стойностите се движиха между 0.4 и 0.9 процента. Композицията на растежа дава основание да се смята, че тази година той ще бъде по-голям“, коментира в Шумен финансовият министър. Той изтъкна като добра новина и ръста на вътрешните инвестиции от 3.2% на същата база. Данните на НСИ показват, че секторът с най-голям растеж е индустрията, при който брутната добавена стойност расте с 3.4% спрямо година по-рано. „Виждате, че всички индикатори, които са свързани с бизнес доверие и с потребителско доверие, се покачват. Тоест имаме едно по-добро очакване от хората, че икономиката ще се развива, което дава основание, от една страна, на бизнеса да прави инвестиции, от друга, на потребителите да потребяват повече“, разтълкува Чобанов. Според него това са нива, за които в предходните години България е можела само да мечтае и това на свой ред ще доведе и до раздвижване на пазара на труда и нови работни места. Министърът отдаде на конюнктурни причини спада в износа за първите три месеца на годината спрямо предходното тримесечие и го оправда с плановия ремонт на „Лукойл Нефтохим“.

Данните обаче показват спадане на темпа на увеличение на БВП, сравнено с предходно тримесечие. Така например ръстът за периода юли-септември миналата година е 0.4%, а за октомври-декември – 0.3%. През първото тримесечие на тази година ръстът спрямо последните три месеца на 2013 г. вече е 0.2%. Средно за ЕС ръстът спрямо предходното тримесечие е 0.3%, а спрямо година по-рано – 1.4%.

На фона на данните за всички членки на ЕС нашите резултати не дават повод за оптимизъм. За поредно тримесечие лидер в Европа по ръст на БВП спрямо година по-рано е Румъния с 3.8% растеж за януари-март 2014 г. Полша отчита ръст от 3.5% за същия период, Унгария – 3.2%, Литва – 2.9%, Латвия – 2.4% и т.н. Спад има в Естония – от минус 1.5%. Данните на НСИ показват, че през последното тримесечие на 2013 г. растежът спрямо година по-рано у нас е бил 1.2% – леко над данните за първото тримесечие на 2014 г.

ДЕФЛАЦИЯ

Евростат отчете вчера, че България и Гърция са страните с най-висока годишна дефлация през април. С годишна дефлация от -1.3% страната ни е след Гърция, която отчита дефлация от -1.6%. Дефлацията е знак за задържане на потреблението. Но според финансовия министър у нас тя не се дължи на липса на икономическа активност, а на административното намаляване на отделни цени като тези на тока, както и на външни фактори. Годишна дефлация през април отчитат още Кипър, Унгария, Словакия, Хърватска и Португалия. Годишната инфлация за април средно за ЕС е 0.8%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *