Финансовото богатство на българските домакинства достигна 25 млрд. евро

Нетното финансово богатство на домакинствата в България се е увеличило над три пъти за последните девет години и към 2013 г. достига близо 25 млрд. евро. За изминалото близо десетилетие темповете на нарастване изпреварват средните за региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ), където нетното финансово богатство на домакинствата се е увеличило над два пъти до близо 780 млрд. евро.

Плавно наваксване

Въпреки осезаемото нарастване като цяло средствата на домакинствата от ЦИЕ спрямо БВП остава едва около една четвърт от това на домакинствата от Западна Европа. Това означава, че регионът все още има значителни възможности за ръст. За сравнение, към 2013 г. обемът на нетното финансово богатство на домакинствата само от Австрия, Германия и Италия е в размер на 6.8 трлн. евро.

Това са част от изводите на икономистите от италианската Unicredit Group в анализа им за региона, който беше представен по време на годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие във Варшава. „Оттук нататък доближаването на нетното финансово богатство на домакинствата от ЦИЕ до стандартите на западноевропейските страни постепенно ще продължи главно като резултат от нарастване на спестяванията и инвестициите“, прогнозира Джани Папа, директор на Unicredit за региона.

Разликата в нетното финансово богатство между домакинствата от страните от ЦИЕ и тези от Западна Европа се забелязва както по отношение на задълженията им, така и по отношение на финансовите им активи. За миналата година общите финансови задължения на домакинствата в ЦИЕ са около 20% от БВП на региона в сравнение с 59% за Австрия, Германия и Италия. Съотношението на общия размер на финансовите им активи като дял от БВП на региона на ЦИЕ пък е 45% при 207% за Австрия, Германия и Италия. В България общите финансови задължения и общите финансови активи на домакинствата са съответно на 62.4 и 26% от БВП към 2013 г., а прогнозата на Unicredit е към 2015 г. стойностите да достигнат съответно 69.3 и 25.2% от БВП.

Над половината от финансовите задължения на домакинствата в България са под формата на потребителски кредити за сметка на 45% под формата на ипотеки. Общият им обем към 2013 г. е близо 10.4 млрд. евро. Очакванията на анализаторите са към 2015 г. обемът да достигне 10.5 млрд. евро.

Традиционен фокус

Въпреки нарастването на обемите като цяло богатството на домакинствата остава съсредоточено в т.нар. парични наличности – средства, държани в чуждестранни валути, както и банкови депозити. Тази тенденция е особено ясно изразена в страни като България, където към края на миналата година паричните наличности формират 82% от финансовите активи на домакинствата, докато инвестициите в акции и други ценни книжа са едва 2% от портфейла. Останалите 16% са под формата на т.нар. институционализирани активи – взаимни и пенсионни фондове, както и застрахователни технически резерви.

Очакванията на анализаторите от Unicredit за България са съотношението да се запази почти непроменено и през следващата година, като към 2015 г. делът на паричните наличности да намалее незначително до 80%. За сравнение, към 2013 г. средно за страните от ЦИЕ паричните наличности формират 71% от финансовите активи на домакинствата, а ако от общите данни се извадят тези за Русия и Турция, делът пада до 59%.

Същевременно запазващите се предпочитания на потребителите в региона към традиционни финансови продукти означават, че банките ще продължат да играят ролята на основни финансови посредници в страните от ЦИЕ, отбелязват анализаторите. Те обаче посочват и постепенното повишаване на интереса и към по-сложни финансови продукти, което е сигнал както за нарастването на доверието, така и за ориентирането към инвестиции с по-дългосрочна перспектива. „През следващите години ще продължи умереното пренасочване на активите на домакинствата към взаимни и пенсионни фондове“, прогнозира Кармелина Карлуцо, заместник-директор „Стратегически анализ за ЦИЕ“ в Unicredit.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *