Финансов балон за 1 трилион

Инвеститорите в Шанхай дължат над 1 трилион юана /161 милиарда долара/, взети назаем за спекулации на най-бързо растящия фондов пазар в света.

Сумата на маржин дълга на Шанхайската фондова борса надмина границата от 1 трилион юана за първи път в сряда, като за последните 12 месеца тя се повиши почти 4 пъти, съобщава Bloomberg. За същия период стойността на основния индекс на акциите в Шанхай нарасна с 86%.

Докато допълнителната покупателна сила от ливъриджа подхранва това скоростно борсово рали, съществува опасността всеки спад на пазара да прерасне в срив, в който да изгорят милиарди долари.

При маржин търговия, инвеститорите използват собствените си пари само за малка част от покупките на акции, а останалите средства заемат от брокерите, под формата на ливъридж – целеви кредит, който не може да бъде използван за друго, освен за инвестиции на борсата. Така, в случай на рязка корекция на цените, инвеститорите могат лесно да загубят всичките си пари.

От BNP Paribas SA коментират, че китайската маржин търговия показва всички признаци на балон, който при това се подхранва от индивидуални играчи.

Повече от две трети от новите инвеститори в Шанхай или никога не са посещавали или не са завършили гимназия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *