Финансов ремонт и в ЕС

Лидерите на 27-те страни от Европейския съюзпостигнаха принципно споразумение за реформа на финансовия надзор в ЕС с възможно създаване на паневропейски органи за определяне на норми и следене на риска, предадоха Ройтерс и ДПА.
За да открива и обезврежда потенциални финансови бомби като избухналите през последната година, ЕС иска да създаде четири нови регулаторни органа – един, който да следи цялостната икономика на ЕС и да отправя препоръки към националните правителства при откриване на сериозен системен проблем, и три, които да контролират банките, застрахователните компании и борсите.
Великобританиясе обяви категоричнопротив предложението нови общоевропейски регулатори да могат да нареждат на национални правителства да финансират големи банки с пари от държавния бюджет, за да се избегне разпространяване на вредни финансови последици в други страни членки. Лондон се страхува за независимостта на най-големия европейски финансов център – лондонското Сити.
Лидерите на ЕС, обаче, се договориха на срещата си на върха в Брюксел да се ограничат тези правомощия, така че регулаторите да не оказватвлияние върхуначина, по който националните правителства изразходват държавните пари в кризисни ситуации, съобщиха дипломати.
До подобно споразумение вече стигнаха финансовите министри наевропейската общностна 9 юни. Сега то получи и политическа подкрепа от държавните и правителствени ръководители на съюза.
Вторият успех на съвета бешеединодушната подкрепа, която политическите лидери на държавите оказаха на Жозе Маноел Барозу за втори мандат като председател на Европейската комисия. Предстои одобрението на неговата кандидатура от Европейския парламент.
Задачата на Барозу с евродепутатите няма да е лека, защото част от тях са твърдо против да му се даде втори мандат и може да се изкушат поне да забавят процеса по номинацията му, отбелязва Франс прес. Социалистите, обаче, претърпяха тежко поражение на изборите за Европейски парламент и парламентарната им група все още не е успяла да сформира силна коалиция за блокиране на избора на Барозу. Ключови левоцентристки премиери като Гордън Браун от Великобритания и Хосе Луис Родригес Сапатеро от Испания вече обявиха подкрепата си за Барозу, което е знак, че социалистите в ЕП може да са разединени по въпроса.
Провал, обаче, претърпя гласуването на гаранции за Лисабонския договор за Ирландия. След продължили два часа двустранни преговори лидерите не можаха да постигнат съгласие и оставиха важните обсъждания за днес.
Избирателите в Ирландия отхвърлиха Лисабонския договор на референдум през юни 2008 г. На среща на върха през декември лидерите на ЕС обещаха да дадат на Ирландия правни гаранции, че договорът няма да засегне областите, които ги тревожат, припомни ДПА.
Въпросът за юридическата форма на тези гаранции продължава да буди противоречия. Ирландия иска лидерите на страните членки на общността да подкрепят документа като правнообвързващо решение на ЕС, след което да го ратифицират като протокол към учредителните договори на ЕС, придавайки му основополагаща правна тежест. Но други държави членки, особено Великобритания, са против необходимостта от ратифициране на документа, тъй като това може отново да разпали обществените дебати по крайно непопулярния Лисабонски договор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *