Финландия въвежда базов доход, плаща по 800 евро месечно на всеки свой гражданин!!!

Финландия планира да плаща на всички свои граждани, независимо от доходите им, по 800 евро на месец като част от програмата си за национален основен доход, предаде австралийската медия ABC News. Според финландския Институт за социално осигуряване (Кела) сумата ще замени всички други пакети за помощи и обезщетения.

Надеждата на правителството е, че новата програма ще намали безработицата, която отбеляза високи нива от 8,7 на сто през месец октомври. Във Финландия нископлатената временна работа влошава доходите на хората, поради по-ниските социалните помощи, както и бавното възстановяване на обезщетенията за безработица.

Тази система на универсално подпомогнат от държавата доход, предоставен на всеки финландец се очаква изцяло да трансформира държавната социална система и евентуално да подсигури работещ проект и за други държави, търсещи начин да изградят различен вид икономика.

Базовият доход обещава да освободи работещите от необходимостта да заработват на всяка цена препитанието си. С подсигурена стабилност в живота, индивидът би бил свободен да преследва креативни, предприемачески или хуманитарни каузи. А те предлагат по-добри възможности за поддържане на семейство и общност. Благодарение на прогресивните политици във Финландия, целият свят скоро ще научи дали щедрите обещания на този иновативен социален експеримент са реалистични.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *