Финландия ще „тества“ безусловния базов доход

Финландия, макар че е една от най-развитите страни в Европа, в последно време се сблъсква със сериозен икономически проблем, какъвто е безработицата. Последните данни за това обществено явление там са, че тя вече не само достига 8,9 %, но се й увеличава. Друг проблем е, че много хора предпочитат да получават помощи за безработни, отколкото да си потърсят ново работно място. Именно затова от финландския институт „Кела“ започнаха 2-годишен експеримент, чрез който ще се опитат да обяснят проблема и да предложат неговото решаване. Специалистът  Марюка Турунен от финландския институт обяснява нещата така: Експериментът ще се проведе във Финландия в рамките на две години. Той започна преди няколко дни – на 1 януари. В него участват 2000 души, които са безработни и ще получават всеки месец базовия доход от „Кела“. Те са много различни хора, с различни профили. Някои от тях са изгубили работата си в края на миналата година, а други са трайно безработни. Целта на нашия експеримент е да видим, дали тези хора ще са мотивирани да си намерят работа, след като две години със сигурност ще получават този базов доход от 560 евро. Това е месечното обезщетение при безработица в страната. Искаме да видим, дали те ще станат по-активни – например, ще се опитат да си намерят нова работа или да започнат бизнес. Във Финландия социалната система е такава, че отказва много хора, дори да си намерят временна работа, защото базовият доход е по-висок.

Има няколко експеримента в Италия, в Канада и Шотландия. Аз не знам какви са детайлите около другите експерименти, но доколкото знам, там те се провеждат в отделни населени места, докато ние във Финландия го правим в цялата държава, каза още тя.

В средата на миналата година швeйцapцитe си направиха поредния референдум, на който обаче oтxвъpлиxa бeзycлoвният бaзoв дoxoд, ĸaтo близо 80 на сто oт глacyвaщитe ce oбявиха cpeщy нeгo. Πpeдлoжeниeтo бe нa вcичĸи, ĸoитo имaт нaвъpшeни 18 гoдини, дa ce изплaщa минимaлнa гapaнтиpaнa cyмa, нeзaвиcимo дaли paбoтят или нe. Cпopeд пoддpъжницитe нa тaзи идeя, aвтoмaтизaциятa нa paбoтaтa e дoвeлa дo тoвa дa имa пo-мaлĸo paбoтни пoзиции. Самата сума не фигурираше във въпросите на вота, но инициаторите загатваха за 2 500 швейцарски франка за възрастен и 625 франка за дете. Тази сума беше съобразена с високия стандарт на живот в страната на часовниците и шоколада.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *