Финландският парламент ще обсъжда напускане на еврозоната

Финландският парламент ще обсъди през следващите седмици дали страната трябва да напусне еврозоната.За това настоява петиция, подписана от над задължителните 50 000 граждани, предаде Ройтерс, като цитира парламентарна говорителка, съобщи БТА.

Твърде малка е вероятността дебатът да доведе до излизането на Финландия от еврозоната, но решението да има такова обсъждане показва високото равнище на недоволство сред финландците от икономическото представяне на страната им.

Петицията, подписана от над 53 000 души, настоява за референдум за напускате на блока на единната европейска валута.

Не сме определили още дата, но предварителен дебат вероятно ще има на пленарната серия на парламента през следващите седмици, посочи парламентарната секретарка Йохана Сархима.

Финландската икономика нарасна само с 0,4 процента миналата година след три години на свиване, заради високите разходи за труд, рецесията в Русия и спада на дейността на някогашния телефонен бизнес на Нокиа (Nokia).

Дясноцентристкото правителство се стреми да балансира държавните финанси и да подобри конкурентността на износа чрез „вътрешна девалвация“, включително орязване на различни плащания за работниците, макар че синдикатите се противопоставят.

Въпреки инициативата според анкета на Евробарометър от ноември 64 процента от финландците подкрепят еврозоната. Официално коалиционното правителство също е за оставане в еврозоната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *