Фирма за охрана – коя да изберем?

Крадците напоследък са все по-изобретателни и изобретателни. Но какъв е начинът да се отървем от набезите им?

За съжаление, няма универсално решение, но все пак има доста ефективни начини, за да се спраткрадците. Такива осигуряватохранителните фирми.

Стремежът на истинските охранители е винаги да са една крачка напред пред крадците и да им залагат капани, които са още непознати. В тази посока непрекъснато се развиват и техниките, използвани за защита на дома, търговския обект, офисите, гаражите, производствените или складовите площи.

Охранителитесъветват, преди да изберете начина за опазване, да си направите сметка дали можете да отделите около 10% от сумата на вещите, ценностите, стоката или парите, които държите в своя „обект“.

За едно жилище това може да са семейни бижута, картини, колекции, скъпа техника и т.н. Една десета от приблизителната им стойност е редно да се вложат в застраховки, блиндирани врати, сейф, решетки, заключващи и алармени системи. В това число и за месечен абонамент за охрана.

С висока степен на сигурност можете да заложите на централизираните системи за охрана, наричани ощеСОТ. Цените им са достъпни и за граждани, и за фирми.

Преди да изберете охранителите, запознайте се с дейността им, какво производство е техниката, която предлагат, и много важно – дали сте забелязвали техни патрули в квартала или на вашата улица.

Проучете какви са отзивите за тях във форумите в интернет. Голям е рискът, ако се доверите на фирма от сивия сектор, която например ви предложи ниска цена за сметка на спестено ДДС, или с 1/2 намаление от тарифите на други фирми, заблуди ви със схеми за разсрочено плащане и т.н.

Необходимо е да изберете такъв доставчик на услугата, който да гарантира, че в случай на обир ще покрие щетите до сумата, която заедно записвате в договора си.

Преди да се инсталираСОТ, експерти от фирмата правят оглед на жилището, за да определят оптималните зони за охрана, броя на датчиците или камерите, които трябва да се поставят. Извършва се т.нар. охранително обследване и се прави проект, по който се разполагат отделните елементи от системата.

Най-важните от тях са контролен панел, предавател, клавиатура, датчици. При по-големи зони за охрана – например на 2-3-етажни къщи с пристройки и двор, броят на датчиците може да стигне до 60.

Почти същото важи и за камерите, които могат да са до 20-30, ако съществуват толкова места за непосредствен достъп до имота ви.

Заради множество опити в годините за заглушаване на сигнала от СОТ фирмите са разработили свои начини за няколко вида връзка с контролния център. Имат и софтуер, който показва, че сигналът е заглушен, затова на мястото се изпраща патрул, пише още в. „Труд“. Самите крадци вече заобикалят обекти, за които не са убедени, че могат да блокират всички начини за сигнализация.

Важна е да се снабдите спаникбутонне само за търговски обекти, а и за жилищата. С него дори цялата алармена система да е изключена, можете да задействате датчика, ако бъдете нападнати при грабеж или усетите, че в дома ви са се промъкнали обирджии.

Големите фирми, освен центрове за приемане на сигнала от СОТ, поддържат и системи завидеонаблюдение. От няколко години се предлага и техника, чрез която можете през мобилния си телефон или лаптопа да виждате какво става в дома ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *