Фирмите залагат на заеми в евро

Фирмите предпочитат да теглят кредити в евро. В единната валута са 60% от всички търговски заеми, сочи статистиката на БНБ към юли 2005 г. Това е нормално, като се има предвид, че най-голямата част от търговията ни се осъществява с държавите от Евросъюза и предприятията ни работят с контрагенти от тези страни, коментират икономисти.

Освен това по кредитите в евро лихвите са по-ниски, отколкото в левове. Народът обаче залага на родната валута. Над 87% от заемите на домакинствата са в левове. С 8% са се увеличили жилищните кредити за месец. За покупка на имоти са използвани 28% от изтеглените от гражданите пари.

Потребителските заеми са 60% от всички, изтеглени от граждани. Те са намалели с 6 на сто през юли спрямо юни. Най-предпочитани са заемите, които трябва да се изплатят в срок от 1 до 5 години. Те са 43% от всички заеми на домакинства и предприятия. Голям дял имат и тези за над 5 години – те са 37,7 на сто. Нарастването им през юли спрямо юни е с 8 на сто.

През юли заемите на граждани и фирми се увеличават с 231 млн. лв., или 1,5 на сто. Така брутните кредити достигат 16,2 млрд. лв. Най-съществен принос имат домакинствата, които са изтеглили 201 млн. лв. през летния месец. Заемите за тях достигат 5,888 млрд. лв. Българите държат над една четвърт от парите си в брой, сочат още данните за юли. Банкнотите извън банките са 27% от депозитите.

Невена Мирчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *