Фирмите искат по-дълъг гратисен период за ипотечни кредити

Фирмите искат по-дълъг гратисен период при ипотечното кредитиране. Това сочи анализ на небанковото финансово дружество „Кредитекс”. Основното предимство на гратисния период са по-малките погасителни вноски, които фирмата плаща през един първоначален срок. По време на гратисния период фирмата изплаща само лихвата по ипотечния кредит, без да прави вноски по главницата, като й остават повече средства за инвестиция.

Според експертите – гратисният период е подходящ при ипотечни кредити с цел инвестиция, тъй като, за да се реализира вложението например в ново помещение или оборудване, е необходимо време. Докато инвестицията започне да генерира печалба, е добре за фирмата да плаща по-ниски погасителни вноски. Така средствата от текущата дейност се насочват за разработване на инвестицията, вместо за погасяване на кредита. Недостатък за фирмата при този вариант е по-голямата крайна сума, която се връща. Практиката обаче показва, че чрез заетите средства фирмите успяват да съкратят разходи и да увеличат печалбата си. Това компенсира по-високите вноски по кредита, които се правят след гратисния период.

Например при бизнес ипотечен кредит в размер на 100 000 лв. за срок от 10 години, при лихва от 11.70%, без гратисен период, анюитетната вноска е 1417 лв. При ползване на гратисен период от 12 месеца, вноската е 975 лв. – или месечно се „спестяват“ 442 лв., които влизат обратно в развитието на бизнеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *