Фирми въвеждат гъвкаво работно време

Компаниите вече експериментират с нови начини на работа – от 4-дневна седмица до по-кратки работни дни.

Резултат с изображение за „бизнес ковид“

В продължение на десетилетия възнагражденията по трудовите договори се определят от броя часове на работа. С трансформациите в световната икономика, технологичната революция и последствията за трудовия пазар от COVID пандемията се очертава ясната нужда от промяна на начина, по който се определя и измерва производителността, информира pariteni.bg.

Две трети от анкетираните в глобално проучване на Adecco Group смятат, че договорите на служителите трябва да се фокусират повече върху постигнатите резултати, отколкото върху отработените часове.

Резултат с изображение за „бизнес ковид“
В много сектори приравняването на производителност с по-голям брой отработени часове вече не се прилага напълно. И въпреки че този процес беше стартирал преди 2020 г., пандемията го ускори значително, измествайки фокуса към по-голяма гъвкавост.

„В наши дни е повече от всякога необходимо сътрудничеството между работодателите и служителите да се основава на взаимно доверие, а не на безлична и официална комуникация, фокусирана само върху поддържането на йерархията и налагането на някакъв контрапродуктивен контрол. Тази нова реалност в съвременния свят на труда, където всеки може да работи отвсякъде, предлага голяма гъвкавост, поради широкото използване на технологията“, коментира Костантинос Милонас, изпълнителен директор за България, Гърция и Румъния.

istock
istock

Миналата година Microsoft в Япония изпълни пилотен проект, временно съкращавайки работната седмица с един цял ден. Изводите от този експеримент са доста обнадеждаващи: 4-дневната работна седмица доведе до увеличаване на производителността на работниците с впечатляващите 40%.

„Това, на което ни научи 2020 г. и едновременно с това обори и най-големите скептици е, че не е необходимо работата да се извършва на определено място или в рамките на определени часове, за да бъде изпълнена успешно. Бизнес светът трябваше да се адаптира към пандемичните изисквания и нашите наблюдения от българския пазар показват, че в момента 76% от компаниите предлагат по-голяма гъвкавост в работното време и възможност да работят от вкъщи, а 3/5 от компаниите позволяват на служителите да избират къде да работят“, коментира д-р Ирина Йончева, HR мениджър.

Според глобално проучване на Adecco Group сред 8000 офис служители, мениджъри и изпълнителни директори, се регистрира 31% увеличение на производителността. Това се дължи на редица фактори.

istock
istock

Първо – хората получиха повече автономия. 76% от анкетираните казват, че имат частичен или пълен контрол върху работния си график. Това е увеличение с 21% спрямо нивата преди пандемията.

Второ – в осемте анкетирани държави, включително САЩ, Япония, Германия и Италия, търсенето на по-голяма гъвкавост в работата се е увеличило. 75% от служителите заявяват, че биха искали да запазят гъвкавост по отношение на работното време и графика си, както и как и откъде могат да работят.
67% от работещите родители биха оценили, ако работодателят им се приспособи към нуждите и грижите за децата им през тази непредвидимо развиваща се пандемия.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *