„Фич“: България трудно ще компенсира отлива на инвестиции

Слабият международен паричен поток ще затрудни сериозно страните в Централна и Източна Европа с голям дефицит по текущата сметка, се казва в новия доклад на рейтинговата агенция „Фич“. Такова е мнението на специалистите за Балтийските държави, Балканите и Унгария. Най-малък е риска за Чехия и Полша.

„Фич“ разглежда рисковете за икономиките в региона в три аспекта – дефицита по текущата сметка, погасяване на външния дълг, както и посрещане на задълженията на бизнеса в чужда валута. Намаляването на чуждите инвестиции ще доведе до рязко свиване на потреблението и забавяне на икономиката в региона, пише в доклада.

Рисковете свързани с ребалансирането на дефицита по текущата сметка са по-големи за страните с голям дефицит, включително и за тези със фиксиран валутен курс, казват от „Фич“.
Този риск е реален за България, Латвия, Литва, Румъния и Сърбия. Най-стабилна по този показател е Чехия.
Плащанията по външния дълг също се свързват с големи рискове за България, Естония, Унгария и Латвия. Най-малък е риска за Чехия и Полша.
Въпреки, че страните могат да девалвират валутата си за да балансират плащанията по външния си дълг, това може да доведе до финансова нестабилност при държавите с по-голяма задлъжнялост в чужда валута, казват от „Фич“.

Такъв ход би затруднил допълнително потока от чужди инвестиции в страната, подчертават специалистите.

Докладът цитира като важен положителен фактор факта, че голяма част от дълговете в целия район е към чужди банки и компании, което би улеснило местния бизнес в посрещането на задълженията му и не би спряло потока от капитали.

Все пак, от агенцията смятат, че предвид мащаба на нуждите от външно финансиране е много вероятно България, Хърватска и Литва да потърсят помощ от Международния валутен фонд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *