„Фич“ потвърди кредитния рейтинг на Русия

Международната рейтингова агенция „Фич“ (Fitch) потвърди суверенния кредитен рейтинг на Русия на равнище ВВВ минус със „стабилна“ прогноза, съобщиха „Ройтерс“ и ТАСС, цитирани от БТА.

В съобщение на „Фич“ до медиите се казва, че Русия е „дала последователен и будещ доверие отговор на политиката на рязко падане на цените на петрола. Гъвкавият обменен курс, твърдото спазване на таргетирането на инфлацията, бюджетната консолидация и подкрепата на финансовия сектор са позволили да се запазят надеждни външни и бюджетни баланси“.

 

По оценки на „Фич“ инфлацията в Русия ще достигне 4% към средата на 2017 г. Освен това агенцията очаква намаляване на бюджетния дефицит до 2.4 на сто от БВП през 2017 г. и до 1.4 на сто от БВП през 2018 г. от 3.4 на сто от БВП през 2016 г. на фона на увеличаващи се доходи от газ и петрол в бюджета и замразяване на разходите.

 

„Фич“ прогнозира, че финансите на страната ще останат силни въпреки рисковете за изпълнение на бюджетната стратегия. Руското министерство на финансите положително оценява решението на „Фич“, каза пред журналисти министърът на финансите Антон Силуанов, информира dnevnik.bg. По думите му това решение отразява увереността на агенцията в устойчивостта на руските държавни финанси и в успеха на мерките, които взима правителството за адаптиране на руската икономика към условията на ниски цени на петрола.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *