„Фич“ свали кредитния рейтинг на Франция

Рейтингът на Франция вече е „АА+“ или втората най-добра оценка в скалата на третата по големина рейтингова агенция в света. Рейтингът е допълнен със стабилна перспектива, което означава, че „Фич” не смята да го променя в идните две години, се казва в комюникето.

Агенцията обяснява решението си с несигурността относно перспективите за растеж на страната, което не дава голямо маневрено поле на правителството за постигане на целите му за бюджетна консолидация. „Фич” се позовава на запазващата се несигурност в краткосрочен и средносрочен план относно развитието на производството, безработицата и дефицита. Освен това агенцията подчертава, че е имала различия с правителството относно прогнозите за растеж.

„Фич” предвижда свиване на френската икономика с 0.3% през 2013 година, след което растеж от 0.7% през 2014 година и 1.2% през 2015 година, докато френското правителство очаква растеж от 0.1% тази година, 1.2% догодина и 2% през 2015 година.

„Различието в прогнозите обяснява разликата в оценката на съотношението между дълга и БВП на агенцията и официалните данни“, съобщи „Фич”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *