Флашките стават 1000 пъти по-бързи

SanDisk и Hewlett-Packard започват съвместна разработка на нова технология за енергийно-независимо съхранение на данни, която ще осигури 1000 пъти по-бързи и 1000 пъти по-дълготрайни флаш памети от съществуващите в момента, пише TechNews.

Освен това новата технология ще направи паметите значително по-евтини и икономични, като същевременно те ще бъдат с много по-голяма плътност, в сравнение с оперативната памет DRAM. Предполага се, че сървърните възли ще получат десетки терабайти капацитет за съхранение в памети, направени по технологията на HP и SanDisk.

Основни сфери на приложение на новата памет се очаква да станат базите данни от типа in-memory, анализът в режим на реално време, обработката на транзакции и високопроизводителните изчисления.

Със съвместния си проект HP и SanDisk дават отговор на възникналите масивни потоци от данни, генерирани в резултат на взаимодействието на потребителите в социални мрежи, ръста в броя на мобилните устройства, бързото навлизане на облачните технологии и развитието на концепцията интернет на нещата (IoT).

Новата памет ще се разработва на базата на съществуващите технологии – ReRAM от SanDisk и мемристорите на HP. Освен това SanDisk ще предостави своята експертиза в масовото производство на чипове памет.

Очаква се съвместната работа на SanDisk и HP по новата памет да помогне на ИТ корпорацията от Пало Алто да ускори проекта The Machine – новата компютърна архитектура, която HP представи през юни миналата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *