Фликеншийлд: Трябва да се предвиди излишък в бюджета за 2006 г.

В бюджета за следващата година трябва да се планира излишък, каза при пристигането си ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) за България Ханс Фликеншийлд, цитиран от Dnes.bg. Фликеншийлд е у нас за втория преглед по двугодишното ни споразумение с фонда.

Предварителните планове на правителството бяха за балансиран бюджет през 2006 г. Според Фликеншийлд има добра основа за постигане на значителен излишък – икономиката се разраства бързо, а заедно с нея и данъчната основа, което води до повече данъчни приходи в бюджета.

Ръководителят на мисията на МВФ отбеляза, че излишъкът е необходим по ред икономически причини – частният сектор е доста небалансиран, частните спестявания намаляват, а потреблението значително нараства и често то се финансира от кредити. В същото време инвестициите са се увеличили и има голям дисбаланс между малкото спестявания и многото инвестиции, каза Фликеншийлд.

По думите му в резултат на това се увеличава дефицитът по текущата сметка и затова публичният сектор трябва да финансира този дисбаланс на частния сектор.

Попитан как гледа на идеята част от излишъка да се използва за социални плащания, той отговори, че е запознат с това намерение на правителството, но трябва да се види какъв ще бъде крайният резултат от една такава стъпка.

На въпрос за планираното намаление на социалните осигуровки за работодателя с 5-6 на сто Ханс Фликеншийлд заяви, че това по принцип е добро решение, защото разходите за труд в България са много високи. Намалението на социално-осигурителната тежест би направило страната по-конкурентоспособна, защото това ще стимулира производството и износа, смята той.

Според Фликеншийлд трябва да се обсъдят с правителството конкретните числа, за да се види как ще се отрази намалението с 5 на сто и дали този процент е удачен. Въпросът е дали това намаление може да се компенсира с други приходи, посочи той. Попитан може ли това намаление да се направи в две последователни години, Фликеншийлд каза, че ако не може да се финансира в рамките на една година, е добре да се разсрочи.

На въпрос за увеличението на данъчната оценка на имотите ръководителят на мисията на МВФ каза, че трябва да се обсъдят конкретните намерения на правителството, но оценките в момента са доста неактуални. През последните няколко години цените на имотите се увеличиха значително и данъчната основа трябва да се актуализира, макар че данъчната оценка не бива да покрива изцялоцената на имота, посочи Фликеншийлд.

Той отбеляза, че още при първия преглед е било договорено минималната работна заплата за 2006 г. да бъде 160 лева, затова сега този въпрос няма да се обсъжда. Според него ръстът на кредитите като цяло се е успокоил до 36 на сто на годишна база, но предстои обсъждане с БНБ за възможностите той да бъде ограничаван и в бъдеще.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *