“Фолксваген” пое към пропастта, повлича и Made in Germany

БЕРЛИН– “Фолксваген” преживява небивал трус на борсата. Само за последните 48 часа курсът на акциите на автомобилният концерн се срина с почти една трета, което представлява 30 милиарда евро загуба.

“Фолксваген” е бисерът в короната на германската индустрия. Досега концернът не е преживявал подобна реакция на финансовите пазари”, заяви финансовият стратег и банкер Роберт Халвер.

И всичко това става по време на световното автомобилно изложение във Франкфурт на Майн. Там “Фолксваген” представя най-новите си модели и се надяваше на голeми поръчки от цял свят.

Скандалът тръгна след разкрития на властите в САЩ, че концернът е манипулирал изхвърляните вредни емисии при дизеловите автомобили с известната марка, представяйки ги като екологични чисти. За целта е монтиран специален софтуер, който при изпитания дава занижени показатели на вредните емисии. Когато обаче колата е в движение, тези емисии са в реалната си стойност – 35 пъти над допустимото.

Американският автоексперт Джак Нирейд заклейми манипулацията като“ново измерение на цинизма в автомобилната индустрия“.

Всички – от потребители до специалисти, се питат кому е била нужна подобна манипулация? Един надежден и съвременен филтър струва на производителя максимум 100 евро.

Сега предстои всичките манипулирани 500 000 автомобила в САЩ да бъдат изтеглени. От “Фолксваген” признаха, че в световен мащаб броят е 11 милиона.

В Щатите концернът е заплашен с глоба от 18 милиарда долара. Това е по-малката злина. Огромната щета е сривът в доверието не само към “Фолксваген”, под заплаха е марката Made in Germany.

Снощи беше свикано спешно заседание на Надзорния съвет на автомобилния гигант. Днес то продължи и босът Мартин Винтеркорн (68 г.) подаде оставка. Снощи той се покая за „ужасната грешка“ във видеообръщение и се врече, че случаят ще бъде разнищен, но отказа да напусне поста.

Скандалът струва поста на Мартин Винтеркорн.

Скандалът продължава да набира скорост. Канада също започна разследване. В страната са продадени 100 000 дизелови автомобила с марката „Фолксваген“ и дъщерната „Ауди“, произведени в периода 2009 – 2015 г. Ако и на канадския пазар се установят продажба на автомобили с манипулирани стойности на вредните емисии, максималната глоба според местното законодателдство е 4 милиона евро. Това е нищо в сравнение с американските санкции, а и не става въпрос за размера на глобата. Болезнен е сривът на доверието, което пък води до срив в продажбите.

Трусът за „Фолксваген“ взе ново измерение, след като вчера Бразилия оповести, че ще даде на съд концерна, и то заради една далечна в миналото трагична история. По време на военната диктатура от 1964 до 1985 г. концернът е допускал военна полиция в заводите си в тази страна, били са извършвани произволни арести и мъчения спрямо работници.

Според Блумбърг по повод следствието в САЩ и Канада от „Фолксваген“ вече са ангажирали реномираната адвокатска кантора „Къркланд енд Елис“, която бранеше интересите на “Бритиш петролеум” след експлозия на нефтена платформа край бреговете на Аляска през 2010 г. Тогава имаше 10 жертви, а хиляди тонове нефт замърсиха околната среда.

Всички в Германия са не само шокирани, а и се питат кой в действителност стои зад скандала и защо точно сега.

Публична тайна е войната за власт във “Фолксваген”. Концернът беше парализиран през април заради люта битка между тогавашния бос на концерна Фердинанд Пиех (78 г.) и Мартин Винтеркорн, който спечели схватката и Пиех се оттегли в пенсия.
На 25 септември предстоеше договорът на Винтеркорн като председател на Надзорния съвет да бъде удължен с още две години.

Мнозина подозират Фернинанд Пиех, че е в дъното на скандала,
катоцелта му е да си отмъсти на Мартин Винтеркорн.

Може и да е заговорническа теория, но заподозрян за урагана, стоварил се върху „Фолксваген“, е Пиех.

„Всеки знае, че сега Пиех не си стои у дома и не отглежда рози. Това е втори рунд „Пиех срещу Винтеркорн“, цитира в. „Зюддойче цайтунг“ човек от високите етажи на концерна, пожелал анонимност.

Други обаче се питат толкова ли се е умопобъркал Пиех, че да поиска да унищожи делото на живота си и концерна, в който е инвестирал милиарди евро, които сега се изпаряват на борсите?

Едно е ясно – автомобилният концерн „Фолксваген“ с годишен оборот от 200 милиарда евро е разтърсен и никой не може да каже какви ще са последиците.

Винтеркорн си отиде. Това за него е удар на съдбата. Не защото ще загуби годишен доход от 15 милиона евро. А че ще остане в историята на „Фолксваген“, а и на германската индустрия като мениджър, по време на чийто мандат се е стигнало до опозоряване на автомобилния гигант и марката Made in Germany.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *