Фондация прави изложба за Българина от НАСА

Фондация „Визия за научен и технологичен растеж“ съвместно с Държавна агенция „Архиви“ организира изложба за проф. Виден Табаков – българинът, който се включва в екипа на Вернер фон Браун и допринася за кацането на Нийл Армстронг на Луната. Фондацията прехвърли негови документи от Университета Синсинати, САЩ в Държавна агенция „Архиви“, и работи по създаване на фонд за стипендии за студенти на негово име.

Изложбата ще се открие на 14.09.2018 г. от 11 ч. в изложбената зала на Държавна агенция „Архиви“ в София, ул. „Московска“ № 5  и ще бъде експонирана до 07.10.2018 г. Фондацията ще организира посещения на ученици, за да представи примера на проф. Табаков и заниманията за наука, технологии, инженерни знания, креативност и математика (STEAM), които ще провежда. Посланикът на САЩ Ерик Рубин ще открие изложбата и ще подчертае приноса на проф. Табаков за космическата програма на САЩ.
От 14 ч. в панорамния ресторант на хотел „Сенс“, намиращ се в София, бул. „Цар Освободител” № 16 ще бъде обявено създаването и даден прием за дарители за фонд на името на проф. Виден Табаков за стипендии. За участие във втората част от събитието трябва да се регистрирате, предвид ограничения капацитет.

Малко повече за проф. Виден Табаков: Според Уикипедия Виден Илиев Табаков е  е български и американски авиоинженер, учен и специалист по космическа техника и ракетни двигатели, асистент на Вернер фот Браун  и участник в екипите, осигуряващи безопасността на полетите на ракетите „Сатурн“ и и космическите кораби „Аполо“. Роден е на 14 декември 1919 г- в село Стакевци. Той е най-голямото от трите деца на заможен български търговец. Завършва средното си образование във Видин в Мъжката гимназия „Цар Симеон Велики“. През 1939 г. следва един семестър машинно инженерство в Прага, преди да бъде прехвърлен в германски университет в чешката столица. През 1942 г. се дипломира и прави докторска дисертация в Берлинската политехника през 1945 г., където предсрочно завършва и аеронавтика през 1946 г.. Поради забележителните му теоретични познания в тази област през 1946 г. става преподавател по аероинженерство в Берлинската политехника.

През 1944 г. работи в групата на Вернер фон Браун, главният конструктор на немските ракети „Фау“. През 1948 г. заминава за Латинска Америка, работи в Буенос Айрес, в „Aero-Talleres Argentinos“. В Аржентина защитава патент за подобряване на охлаждането при хладилниците до 1956 г. През 1956 г. семейството се завръща в Германия и Табаков работи в Knapsack Griesheim A.G. Cologne до 1958 г.

През 1958 г. започва работа като  професор по космическо инженерство в университета в Синсинати, САЩ. През 1959 г. с негово участие към университета се открива Институт за космически науки с магистърска и докторска космически инженерни програми. През 1960 г. магистърската програма завършва Rodney Boudereaux, вицепрезидент на RocketDyne, който след пет години става първият завършил докторант.

До 2000 година, когато той все още активно работи повече от 55 докторанти и над 1000 магистри завършват програмите по космонавтика. Част от тях – служители на Дженерал Електрик завършват специална програма за инженери с опит. Дипломен ръководител е на над 150 магистри и научен ръководител на над 49 докторанти. З

Научните интереси на проф. Виден Табаков са свързани с разкриване на причините за корозията и уврежданията на турбодвигателите, динамика на газове, топлопренасяне, аерокосмически транспортни средства и подемнозадвижващи системи за тях. Той е световно признат експерт в областта на високотемпературната корозия и защита от нея чрез износоустойчиви материали и покрития. Значим е неговият принос за повишаване живота на съоръжения, в които са въплътени оригинални идеи и най-съвременни научно-технически постижения. Автор е на над 400 научни публикации. Умира на 6 юн 2015 година в САЩ.

 

Милен АТАНАСОВ

One thought on “Фондация прави изложба за Българина от НАСА

  • 19.09.2018 в 19:26
    Permalink

    Интересен човек и учен от нашия Видински край.За него ми разказа, при една наша разходка край Данава, адвокат Донко Николов,негов роднина.Гений в космическата техника!Пример за младежта! Присъствах на честване за него във Видинската гимназия ,,Симеон Велики,, с гости,негови колеги от САЩ.Да се открие музей за него в с.Стакевци!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *