Фондове изтеглят стотици милиони лири от Шотландия преди референдума

Мениджърите на капиталови фондове изтеглят стотици милиони лири от Шотландия, показва информация на Financial Times (FT).

Изданието цитира главния изпълнителен директор на Multrees Investor Services Крис Фишър, според когото „всички те са предприели действия (по изтегляне на активи – бел. ред.)… Ако нашите клиенти го правят, то и други компании за финансови услуги го правят също“.

FT също така цитира партньорът в Turcan Connell Дъглас Конъл, по думите на когото фирмата „е изключително заета в момента. Налице е безпрецедентно ниво на запитвания… Големият въпрос е: Дали моите парични средства са в безопасност в шотландските банки?“

Загрижеността за фискалните и паричните условия се засили особено силно, след като гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни заяви във вторник, че ако шотландците пожелаят независимост, то валутният съюз с тях би бил несъвместим.

„Вие се нуждаете от същия регламент, същия надзор, същите стандарти в банковия сектор и много важни са институциите, които стоят зад тези банки“, каза Карни в реч пред 146-тия Годишен конгрес на профсъюзите в Ливърпул.

Коментирайки последните данни за инфлацията през август, Карни заяви, че политиците имат планове за действие при извънредни ситуации независимо от резултата от референдума. Карни каза също, че АЦБ „има отговорности, свързани с финансовата стабилност в Обединеното кралство и ще продължи да изпълнява тези отговорности, докато те се променят. Ние ще продължим да изпълняваме тези задължения, независимо от резултата от гласуването на 18 септември“.

Социологически изследвания от миналата и тази седмица показаха превес на поддръжниците на излизането на Шотладия от състава на Кралството след референдума на 18 септември.

Най-новото социологическо проучване на YouGov показа, че подкрепящите подобно развитие шотландци са 51% спрямо 49%, които ще гласуват с „Не“. Тази внезапна промяна в обществената подкрепа за независимостта на Шотландия изпрати лирата на няколкомесечно дъно в понеделник сутрин.

Министър-председателят Дейвид Камерън и лидерът на Лейбъристката партия Ед Милибанд посетиха Шотландия по време на кампанията за вота. В реч Камерън очерта „по-светло бъдеще за Шотландия“ не само заради това, че е във състава на Великобритания, но също така и заради „наличието на значителни нови правомощия“. Той се позова на планираните нови правомощия, които властите в Глазгоу ще имат, в случай че страната реши да остане в Обединеното кралство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *