Фондовите борси в Европа на червено, в САЩ индексите не отчетоха съществени промени

По-голяма част от европейските акции отчетоха спад в сряда, 30 юли, на фона на незадоволителни данни за печалбите на няколко големи европейски компании. Американските акции останаха почти без промяна, след като САЩ отчете по-висок икономически растеж от прогнозираното. Същевременно и в Съединените щати бяха публикувани данни за печалби на големи компании, които се разминаха с прогнозите, а Федералният резерв обяви поредно съкращаване на програмата за стимулиране, пише Bloomberg. Азиатските акции извън Япония регистрираха понижение днес, 31 юли, а индексът Hang Seng отчете спад, след като Samsung Electronics Co. разочарова инвеститорите и регистрира най-голямо понижение на цената на акциите от технологичните компании в индекса.

Индексът Stoxx Europe 600 се сви с 0.5% до 340.44 пункта. Бенчмаркът добави 0.3% във вторник, след като компании, сред които и Ferrovial отчетоха по-добри от очакваните финансови резултати.

Европейските акции изтриха загубите временно в сряда, след като САЩ отчете по-голям икономически растеж през второто тримесечие от прогнозираното. БВП на страната се е покачил с 4% на годишна база. През периода януари-март икономиката на САЩ се сви с 2.1%, сочат данни на Министерството на търговията на страната.

Американските компании са наели 218000 служители през юли, стана ясно от друг доклад на института за проучвания ADP, като тук прогнозите бяха за увеличение с 230000 нови работни места.

Финансовото министерство на страната представи нови мерки, които забраняват на три руски банки да продават акции и дълг на през американската финансова система. Правителството също така забрани транзакции на държавна корабостроителница, която обслужва петролната и газова индустрия в Русия, както и военноморските сили.

Националните бенчмарк индекси се понижиха в 12 от 18 западноевропейски държави. FTSE 100, DAX и CAC 40 загубиха съответно 0.5%, 0.6% и 1.2%.

Акциите на производителя на цимент Holcim, който ще се слее с Lafarge, поевтиняха с 4.8% до 73 швейцарски франка, след като компанията отчете чиста печалба за второто тримесечие от 406 милиона франка ($448 милиона). Прогнозите бяха за печалба от 459.5 милиона франка. Holcim каза, че разходите за преструктуриране и слабите валути на развиващите се пазари са причина за незадоволителните резултати. Акциите на Lafarge поевтиняха с 4.4% до 58.54 евро.

Total загуби 4.9% от цената на акциите си до 49.65 евро, след като френският петролен производител обяви печалба за второто тримесечие (с изключение на промяната в запасите) от $3.2 млрд., която се размина със средните очаквания за $3.26 млрд. печалба. Производството на компанията се е понижило с 10% до 2.054 милиона барела петролен еквивалент на ден.

Акциите на Peugeot поскъпнаха с 6% до 11.24 евро. Компанията отчете оперативна печалба за първото полугодие от 477 млн. евро, след като съкрати разходите, затегна контрола по запасите и представи нови модели автомобили.

Airbus Group добави 3% до 45 евро на акция. Френската компания съобщи, че печалбата през първите 6 месеца преди лихви, данъци и еднократни елементи се е повишила до 1.77 млрд. евро, спрямо 1.61 млрд. евро година по-рано. Това се дължи на по-големи доставки на пътнически самолети.

Индексът Standard & Poor's 500 се покачи с по-малко от 0.1% до 1 970.07 пункта. Dow Jones Industrial Average се понижи с 0.2% до 16 880.36 пункта, а Nasdaq 100 добави 0.4%.

ФЕД взе решение да съкрати отново месечната си програма за обратно изкупуване на облигации с $10 млрд. до $25 млрд., като програмата ще бъде прекратена през октомври. Официални лица от ФЕД, начело с председателя на банката Джанет Йелън ще започнат дебати за това кога да повишат лихвените проценти. Безработицата в САЩ се понижава по-бързо от очакваното, а инфлацията се приближава към целта от 2%.

Фондовите пазари ще се изправят пред спад в определен момент, след повишението през последните няколко години, коментира бившият председател на ФЕД Алан Грийнспан.

„Пазарът на акции се възстанови прекалено рязко, така че трябва да предположим, че някъде по пътя ще има значителна корекция,“ коментира Грийнспан в интервю за телевизия Bloomberg. „Кога ще стане това, не знам.“

Компаниите в сферата на комуналните услуги, отчетоха най-голям спад (1.7%) сред 10 основни индустриални групи в S&P 500.

Акциите на Twitter скочиха с 20% до $46.30. Компанията обяви, че броят на активните потребители е достигнал 271 милиона души през периода април-юни, което е 24% повишение на годишна база. Продажбите са се удвоили до $312.2 милиона.

DreamWorks Animation SKG Inc., независимото студио за създаване на анимационни филми, отчете спад на цената на акциите с 12% до $19.98. Компанията публикува загуба за второто тримесечие.

Днес на азиатските борси индексът MSCI Asia Pacific, извън Япония, отчете спад с 0.4% до 510.32 пункта в 11:53ч. в Хонг Конг, с което сви месечното си повишение до 3.3%. MSCI Asia Pacific плюс Япония, се понижи с 0.1% до 149.33 пункта. Бенчмаркът ще отчете повишение за 3 пореден месец.

Индексът Hang Seng, който в сряда достигна най-високата си стойност от ноември 2010 година, се понижи с 0.1% днес.

Акциите на Samsung потънаха с 3.9% в Сеул. Най-големият производител на смартфони в света отчете по-малки от очакваните печалби, което се дължи на голямата конкуренция от Apple Inc. и китайските производители.

Японският индекс Topix се повиши с 0.3%, след като йената отчете най-голямо поевтиняване спрямо долара от 4 месеца насам в сряда. Shanghai Composite остана почти без промяна.

Днес инвеститорите ще отделят повече внимание на Аржентина, след като на 30 юли Standard & Poor's съобщи, че страната е изпаднала в неплатежоспособност. Аржентина не успя да плати лихва върху продадените на различни инвеститори преструктурирани облигации за $13 млрд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *