Фондовите пазари ще се консолидират през ноември

През ноември най-вероятно ще се стигне до консолидация и корекция на поскъпването на фондовите пазари от последните два месеца, се казва в редовния месечен анализ на УД Карол Капитал Мениджмънт. Експертите на управляващото дружество обаче не очакват съществен спад до края на годината.

Октомври е бил добър за глобалните фондови пазари, като широкият индекс на Wall Street S&P500 е приключил месеца с печалба от 3.7%., което пък се е отразило добре и на някои по-големи развиващи се пазари. Според Александър Николов обаче поскъпването на американският фондов пазар започва да показва признаци на отслабване. Докладът на Карол е писан преди съобщението на Фед, че налива нови 600 млрд. в икономиката.
Експертите на дружеството отчитат, че октомври и бил крайно негативен за Българска фондова борса, като върху негативните тенденции са повлияли и две външни събития – фалита на „Мостстрой“ и плановете на кабинета да национализира професионалните пенсионни фондове. В резултат основният индекс SOFIX е загубил 8.5%. От „Карол“ очакват негативната тенденция да се запази и до края на годината.
С най-голям ръст през октомври могат да се похвалят пазарите в Аржентина /13.8%/ и Китай /12.2%/. Добре са се представяли и тези в Прибалтика /7%/, Русия /5.3%/, Турция /4.5%/, Сърбия /2.38%/, Чехия /2.2%/, а под натиск са били Украйна, Румъния, Хърватия. От „Карол“ смятат, че перспективите са добри пред Русия, а смесени за Украйна и Румъния.
Продължаващото добро представяне на Турция, Полша и Чехия спомага за покачващата се доходност на Адванс IPO Фонд, който продължава да бъде най-доходната българска колективна схема от началото на годината, с доходност от 16.77%.

 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *