Фондът за гарантиране на влоговете избра AlixPartners да проследи средствата на КТБ

Фондът за гарантиране на влоговете (ФГВБ) избра американската консултантска компания AlixPartners да проследи паричните потоци на Корпоративна търговска банка (КТБ). От институцията посочват, че фирмата е с опит в разследването на банкови фалити.

Управителният съвет (УС) на структурата е изпратил предложение към синдиците на КТБ за сключване на договор с AlixPartners, става ясно от съобщение на ФГВБ.

„Съгласно родното законодателство на компанията ще се възложи да извърши действия по проследяване и да препоръча на синдика на КТБ действия за запазване и връщане в имуществото на банката на активи, с които банката се е разпоредила в нарушение на закона”, обясняват от фонда.

В съобщението на институцията се допълва, че това се отнася за отпуснати кредити с недостатъчно или липсващо обезпечение, както и за свързани лица със сделки или трансакции, които са довели до влошаване на финансовото състояние на КТБ.

Според законодателството Фонда за гарантиране на влоговете може да поиска такава компания да провери средствата на банката. Очакваше се името на фирмата да стане ясно до края на миналия месец.

В началото на миналата седмица обаче финансовият министър Владислав Горанов обеща, че до края на май ще стане ясно името на международната компания, която ще разследва паричните потоци от КТБ.

Тогава той припомни, че на 29 април са били изпратени предложения към няколко чуждестранни компании, като на 19 май са били избрани само двама кандидати. Горанов обясни, че в момента текат последни договорки, за да бъде избран единият от тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *