Фондът за гарантиране на влоговете може да поиска заем от ЕБВР

Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) е провел разговори с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за възможността да се сключи споразумение за стендбай кредитна линия. С него ще се осигури възможност да се поддържа способността на фонда да изплаща влогове в затворени банки и ще се повиши доверието в системата за гарантиране на влоговете. Това се казва в съобщение на ФГВБ, разпространено в края на миналата седмица.

Изявлението е във връзка с проблемите около Корпоративна търговска банка (КТБ). Според експерти след публикуваните преди дни данни за очертаваща се сериозна „дупка“ в капитала на банката най-вероятният сценарий е тя да бъде обявена в несъстоятелност. Освен това за пореден път от Европейския банков орган ни бе напомнено, че изплащането на гарантираните влогове до 196 000 лева в поставената под специален надзор банка се бави в нарушение на директивите на ЕС.

Фондът за гарантиране на влоговете е провел три теста с реални данни за влоговете в КТБ и в свързаната с нея банка „Виктория“, ако техният лиценз бъде отнет, се казва в съобщението. В него се уточнява, че размерът на средствата, които ФГВБ управлява, не е определящ за нивото на гаранция и за правото на вложителя да получи гарантираната сума по влоговете. В момента в портфейла на фонда има 2 милиарда и 110 милиона лева. 1 милиард и 540 милиона лева от тях са налични по разплащателни сметки в БНБ, а останалите 570 милиона лева са инвестирани в краткосрочни книжа, издадени от българското правителство. Заедно с български и международни кредитни институции се подготвят различни варианти за финансиране на недостига от средства, както и за осигуряване на незабавна ликвидност срещу ценните книжа в портфейла.

Вариантите за финансиране на недостига от средства в размер на около 1 милиард и 700 милиона лева са няколко. Възможно е да се емитират облигации на фонда, които да бъдат обезпечени с държавна гаранция. Друга възможност е фондът да вземе заем от държавата. Трети вариант е да се поиска заем от международни банки. Крайното решение за начина на финансиране или за комбинация от източници ще се вземе, след като се прегледат всички условия, включително и цената на заемния ресурс, обясняват от ФГВБ. Евентуални заеми ще се покриват впоследствие с постъпления от разпродажба на активите на банките, ако те бъдат обявени в несъстоятелност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *