Фондът за компенсиране на инвеститорите изпраща 2014 г. без плащания

За Фонда за компенсиране на инвеститорите (ФКИ) 2014 г. завършва с ръст на акумулираните средства и броя на клиентите на участниците в схемата, без случаи на изплащане на компенсации и без промяна на вноските, но и с блокирани 1,417 млн. лв. в останалата без лиценз Корпоративна търговска банка (КТБ). Това става ясно от годишния отчет на институцията.

Към 31 декември 2014 г. натрупаните във Фонда средства от встъпителни годишни вноски от всички участници в схемата и от собствени инвестиции са в размер на 13,311 млн. лв. Те растат с 9,5% спрямо 2013 г. В последните няколко години те се увеличават, но много по-плавно в сравнение с периода преди глобалната криза, гласи доклада на ФКИ. Все пак от неговото създаване през 2015 г. досега акумулираните средства са 9 пъти повече.

За разлика от предходната година средствата на Фонда са инвестирани само в държавни ценни книжа (ДЦК). С цел осигуряване ликвидността на Фонда една част от средствата се държат в разплащателна сметка в Българска народна банка.

Инвестициите в ДЦК заемат дял от 85,64% от неговите средства, като растат с 15% за година. За разлика от 2013 г., когато около 30% от средствата са държани в краткосрочни депозити в банки, към края на 2014 г. Фондът няма инвестиции в депозити. Единствено 1,417 млн. лв. остават блокирани в КТБ заради отнемането на лиценза на банката през есента на миналата година.

За посрещане на евентуални нужди от бързо ликвидни средства Фондът държи останалите 14,36% от средствата си в БНБ. През изминалата година приходите от инвестиции, включително от лихви по депозити, купони от ДЦК и след преоценка на ДЦК, са за 445 хил. лв. , или с 1,2% повече за година.

Финансовият резултат на ФКИ е печалба в размер на 107 хил. лв. при 112 хил. през 2013 г. Административната дейност на институцията се финансира с приходите от инвестиции, като през миналата година те са за 330 хил. лв., след като 8% от първоначално предвидените разходи са били спестени.

През 2014 г. ФКИ запази непроменен размера на вноските за участниците в схемата за шеста поредна година. Приходите от вноски възлизат на 1,048 млн. лв., 15 хил. лв. от които са от встъпителни вноски. Годишната вноска се базира на средномесечните стойности на финансовите инструменти и паричните средства,, декларирани от участниците – инвестиционни посредници (ИП), управляващи дружества (УД) и търговски банки (ТБ), за предходната година.

За 2015 г. ФКИ очаква постъпления само от годишни вноски за 976 хил. лв., или с 13 хил. лв. повече спрямо отчетните през предходната година. Тогава 51% от годишните вноски са били направени от ИП. Освен това ФКИ очаква вноската, която посредниците превеждат за 2015 г., да бъде също по- голяма от тази на банките. Въпреки това делът на банките във формирането на вноската е значителен, тъй като те са двойно по-малко на брой в сравнение с инвестиционните посредници.

Общо през изминалата година от схемата за компенсиране на инвеститорите отпаднаха 6 участника – три банки и три инвестиционни посредника. Два от ИП доброволно върнаха лиценза си, а на един от тях той бе отнет поради приложена от Комисията за финансов надзор (КФН) административна мярка.

Клонът на Ситибанк в София бе изключен от схемата поради преместване на седалището в Ирландия. През годината завърши и започналият през 2013 г. процес по сливане между Първа инвестиционна банка и МКБ Юнионбанк. На 6 ноември 2014 г. бе отнет и лицензът на КТБ, включително за извършване на дейност като инвестиционен посредник. Така към 31.12.2014 г. участниците в схемата са 93, от които инвестиционните посредници са 42, търговските банки – 21, а управляващите дружества – 30.

Поради това, че голяма част от УД не отчитат дейност по управление на индивидуални портфейли, броят на активните участници във ФКИ е 63. Общият брой на участниците, отпаднали от схемата за компенсиране на инвеститорите за периода 2009-2014 г., е 41. През 2014 г. за първи път от схемата отпадат търговски банки. На фона на 6-те отпаднали участници, няма нито един нов посредник, който да се е включил в схемата през 2014 г.

И въпреки случилото се с КТБ и отпадането на други участници през 2014 г. не е имало случаи за изплащане на компенсации от Фонда. Тъй като финансовите инструменти на всички клиенти на банката бяха прехвърлени в обслужваща банка, се знаеше, че няма да има искания за изплащане на компенсации.

8,8% от управляваните от участниците активи в схемата са защитени

Управляваните от участниците в схемата активи на клиенти към 31.12.2014 г. са в размер на 17,9 млрд. лв., 1,58 млрд. лв. от които са защитените, а 16,36 млрд. лв. – незащитените. Делът на защитените активи спрямо общата им сума възлиза на 8,8 на сто. Отделно, делът на събраните от Фонда средства (13,31 млн. лв.) в защитените клиентски активи (1,58 млрд. лв.) възлиза на 0,8%.

През 2014 г. събитията във финансовия сектор на страната се отразиха най-много върху размера на декларираните клиентски активи от банките инвестиционни посредници, посочват от ФКИ. Така от 1,6 млрд. лв. финансови инструменти, управлявани при ТБ към 31.12.2013 г. в края на 2014 г. техният размер бе намален на 950 млн. лв.

С това общият размер на защитените клиентски активи спадна с 32% до 1,58 млрд. лв. За сравнение към 31.12.2013 г. той беше 2,34 млрд. лв.

Отделно, общата сума на управляваните от ТБ финансови инструменти на клиенти е 13,77 млрд. лв., от които въпросните 950 млн. лв. е стойността на защитените от Фонда активи, докато останалите 12,82 млрд. лв. са незащитени.

Общата сума на клиентските активи в ИП е 4,12 млрд. лв., като делът на защитените активи намалява до 13%, т.е. само 535,6 млн. лв. подлежат на компенсация.

Само УД държат около 49 млн. лв. защитени и незащитени активи на клиенти. Делът на защитените от Фонда клиентски активи в общата сума на подлежащите и неподлежащи на компенсация е най-висока спрямо ТБ и ИП, а именно – 90%.

Броят на клиентите на участниците във ФКИ расте

Броят на клиентите при всички участници към края на 2014 г. е 67 556, т.е с 6 765 клиенти повече в сравнение с предходната година. Това е най-големият брой клиенти, деклариран във Фонда от създаването му досега.

Нарастването на общия брой клиенти се дължи на нарастването на броя на инвеститорите в групата на ИП, които към края на 2014 г. декларират 56 666 клиентa.

За сравнение – ТБ, които управляват клиентски активи на стойност почти двойно по-голяма от тази на останалите участници във Фонда, декларират само 10 701 клиентa. За банките това е най-малкият брой клиенти, отчитан от 2006 г. досега. С това тенденцията ТБ да управляват значителни по стойност активи на малък брой, но по-заможни инвеститори, се запазва.

Броят на клиентите при УД е най-малък – 189. Данните на ФКИ показват, че възможна причина за привличането на нови инвеститори от ИП е нарастващият интерес към високо рискови инвестиции, каквито са тези на електронните платформи за търговия.

По-големият брой клиенти се отразява на размера на изчислената във Фонда максимална компенсация. Към 31.12.2014 г. максималната компенсация за клиентите на всички участници е на сума 228,6 млн. лв., или с 12,6 млн. лв. повече в сравнение с 31.12.2013 г.

Експозицията на Фонда към участниците се оценява на всеки шест месеца. Тя се базира на представяната от участниците информация за броя на клиентите и техните активи. Изчисляването на размера на евентуалните компенсации, които Фондът би изплатил на клиентите на всеки от участниците, дава възможност да се оцени доколко разполагаемите във Фонда средства биха били достатъчни за покриване на някои от тези задължения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *