Фонд ”Земеделие” няма пари за заплати и кламери

Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) е на нула, няма пари за заплати на служителите до края годината. Това каза пред журналисти днес министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по повод обявената от УС на фонда днес информация, че финансовият ресурс е изразходван.
Причина за това състояние е, че средствата, изплатени от фонд „Работна заплата“, значително са превишили определената за това сума, каза министърът, цитиран от БТА. В някои от случаите има дублиране или утрояване на заплатите, уточни той. Размерът на средната заплата във фонда е била 1320 лева.
Земеделският министър информира, че по този повод се налага корекция на бюджета на ДФЗ, за което в понеделник ще има спешна среща във финансовото министерство. На практика парите, определени за заплати до края на годината в размер на 6 млн. лева, са били похарчени още през юли, каза още Найденов. Той се ангажира служителите на фонда да получат заплатите си.
„Такава е ситуацията, нямаме друг полезен ход“ – така Найденов отговори на въпроса заслужават ли хората, взимали по три заплати и източили фонда, да получат пари. Тези изплащания са станали с подписа на предишния директор на фонда и неслучайно въпросният директор бе споменат от Ахмед Доган като „инструмент за разпределение на държавната баница“, коментира министърът.
„Въпреки че някои са получили големите заплати, видно е докъде са стигнали проектите за развитие на селските райони и програмите по САПАРД, коментира още Мирослав Найденов. За отговорността и изискуемостта на източените от фонд „Земеделие“ средства по различните схеми и програми ще се произнесе прокуратурата.
„Много и изключително големи интереси има, които се намесват и се чувстват засегнати в момента във фонд „Земеделие“, затова очаквам да излязат още много интересни неща там“, коментира министърът. Амбицията на новото ръководство е да не се съобразява с никакви кръгове, заяви той.
„Всеки служител на фонд „Земеделие“ ще получава допълнително материално стимулиране в бъдеще не на база „калпак“ или на база „двойно или тройно“, както е било досега, а на база „свършена работа“.“ Това коментира пред журналисти днес министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Предложение по този повод е направено вчера на среща с Управителния съвет на фонда.
По-рано днес освен за опразнената каса на фонда неговият изпълнителен директор Калина Илиева обяви и че 300 проекта на бенефициенти по програма САПАРД изобщо не са били обработени за плащане при предишното ръководство.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *