Фонд и банка дават до 5 млн. евро за проект

Нов финансов фонд с пари от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за българските малки и средни предприятия ще стартира в скоро време, съобщи вицепремиерът Даниела Бобева след завръщането си от годишната среща на международната институция във Варшава.

Т.нар. мецанин фонд ще разполага с 60 млн. евро, предназначени за фирми, които имат стабилна позиция на пазара, но искат да се развиват и разрастват в бъдеще. Те могат да получат финансиране от 2 млн. до 5 млн. евро за проект, което означава, че около 20 фирми ще се възползват от тези кредити.

Следващата седмица екип на лондонската банка ще пристигне за подписване договора с Министерския съвет. Вече е готова и новата стратегия на ЕБВР за България и тя ще бъде представена в София. Индустриализацията, енергетиката и ВиК сектора са приоритетите в новия документ. Евробанкерите няма да дават пари за туризъм, фотоволтаици и инфраструктура. Частният сектор ще има предимство при финансирането на проекти пред държавните структури и общините. За последните е обърнато специално внимание да не се дават пари на кметове, които имат големи борчове и закъсняват с изплащането им. ЕБВР е ревизирала надолу прогнозата си за ръста на икономиките за тази година, единствено в данните за България има увеличение, макар и слабо, съобщи още вицепремиерът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *