„Форбс”: Милиардерите в света са намалели и обеднели

Към началото на 2016 г. броят на милиардерите в света е намалял, спаднало е общото им богатство според традиционната класация на американското списание „Форбс”, цитирана от АФП.

Най-богатият човек на планетата остава Бил Гейтс, а най-богатата дама е французойката Лилиан Бетанкур, на 11-о място в ранг листата.

1810 са милиардерите в света според списъка на „Форбс”, те са с 16 по-малко, отколкото преди една година. Такова намаляване се случва за първи път от 2009 г. насам.

Общата сума на техните притежания се е понижила за годината с 570 милиарда щатски долара и сега е 6,48 трилиона долара. Съответно е спаднало – за първи път от 2010 г. – и богатството им, пресметнато средно на човек. То е 3,6 милиарда долара, с 300 милиарда под миналогодишната стойност.

Причините за относителното обедняване „Форбс” вижда в нестабилността на борсите, в спадането на петролните цени и в силния долар. Всичко това е допринесло за преразпределяне, което засяга и челото на милиардерската класация. Само двама от 20-те първи за 2015 г. са запазили позициите си.

Намаляло е състоянието и на Бил Гейтс, който за трета поредна година е най-богат в света. Съоснователят на „Майкрософт” има 75 милиарда долара, с цели 4,2 милиарда по-малко отколкото миналата година.

Втори е испанецът Арнасио Ортега, създател на марката облекло „Зара”; той обаче се е замогнал спрямо миналата година, достигайки 67 милиарда щ.д. вместо 64,5 милиарда.

Американецът Уорън Бъфет запазва третото място, макар че е му се губят почти 20% от богатството, по-точно 11,9 милиарда щ. д. – до сегашното ниво от 60,8 милиарда.

Сред „най-пострадалите” е мексиканецът Карлос Слим, който в миналото дори беше измествал Гейтс от първото място. Сега той се плъзва от втора на четвърта позиция с $50 милиарда, докато преди година се е радвал на 77,1 милиарда долара.

С най-добра година може да се похвали 31-годишният Марк Зукърбърг. Основателят на Фейсбук е увеличил богаството си с $11,2 милиарда – до 44,6 млрд. щ.д. и се е покатерил от 16-о до 6-о място в списъка на „Форбс”.

Най-младата сред най-богатите е 19-годишната датска наследничка Александра Андресен. По този възрастов критерий я следва сестра й Катарина (20 г.).

Американският медиен магнат Майкъл Блумбърг, който смята да се кандидатира за президент на САЩ като независим, е 8-ми в световната класация, без съществени промени в дебелината на портфейла. Бившият кмет на Ню Йорк притежава равностойността на 40 милиарда щатски долара.

В целия списък общо 66 милиадери са на по-малко от 40 години, а жените са 190.

По страни в класацията водят САЩ с 540 души, следвани от Китай (251) и Германия (120). Русия наброява 77 свръхбогаташи, Хонконг – 69, а Бразилия 23-ма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *